Det blev flera stopp i trafiken på grund av halka och snö längs med E20 i höjd med Lerum.
Det blev flera stopp i trafiken på grund av halka och snö längs med E20 i höjd med Lerum. Bild: Adam Ihse/TT

SMHI mildrar varningar inför onsdagen

Ett område med snöfall orsakade trafikstörningar och oreda i Väst- och Sydsverige under tisdagsmorgonen. Vid lunchtid hade ovädret dragit vidare och hade sitt centrum över Blekinge. Samtidigt mildrade SMHI sin varningen inför morgondagen.

ANNONS

Det som tidigare varit en röd varning hade vid lunchtid på tisdagen ändrats till en orange.

– Det är en liten förskjutning i lågtryckets bana som gör att det hamnar lite längre söderut. Det gör att en del av nederbörden hamnar till havs men också att vi får inslag av regn, säger Charlotta Eriksson meteorolog på SMHI.

Men även om varningen mildrats kan det bli besvärligt i trafiken eftersom varningen inför onsdagen handlar om stark vind i samband med snöfall. Det kan leda till problem med snödrev och snörök.

Förberedelser har vidtagits

Förberedelser för att kunna hantera konsekvenserna av den besvärlig väderleken påbörjades på flera håll under tisdagen.

ANNONS

Räddningstjänsten i väst gick upp i stabsläge, bland annat för att kunna aktivera mer personal.

– Detta är bara uppvärmningen för det som kommer i morgon. Vi förbereder oss för att kunna möta om det blir jobbigare, säger Peter Stened, inre befäl på Räddningstjänsten väst till Dagens Nyheter under tisdagen.

Räddningstjänsten i Jönköpings län kallades till ett kris- och beredskapsmöte med anledning av det förväntade snöovädret under onsdag och torsdag.

– Det görs för att kommunerna ska kunna plocka fram sina risk- och sårbarhetsanalyser, säger räddningschef Anders Björk till P4 Jönköping.

Värends räddningstjänst i Kronoberg har höjd beredskap och har bland annat bandvagnar och motorsågar framme.

Snöyra och halka

I samband med att snöfallet drog in över Västkusten, Halland och Skåne på tisdagsmorgonen inträffade flera trafikolyckor. Bland annat körde en djurtransport med 220 grisar av vägen utanför Tomelilla på Österlen och alla grisar fick avlivas. Köer uppstod kring Hallandsåsen då lastbilar hade det svårt i backarna. Några allvarligare personskador har dock inte inrapporterats.

Det har också varit störningar i kollektivtrafiken på många platser. Till exempel har några Pågatåg mellan Helsingborg och Halmstad och ett par Västtåg mellan Varberg och Göteborg ställts in.

Plogbilar var ute på vägarna för att röja undan snön men några av plogbilarna fick problem. En hamnade i diket och en kunde inte ta sig fram då vägen blockerats av andra fordon.

ANNONS

Fortsatt kallt

Längre norrut blev det under tisdagen relativt lugna väderförhållanden och normalt vinterläge. Men väglaget kan vara besvärligt, och de kalla temperaturerna håller i sig.

– Det blir fortsatt kallt, kylan håller åtminstone i sig över veckoslutet, säger Petter Lind, meteorolog på SMHI.

SMHI har även utfärdat gul varning till havs, i bland annat Bottenviken, Norra Kvarken och norra Östersjön för kuling under tisdagen.

Stora delar av Skåne län, Blekinge län, Kronobergs län och Kalmar län, samt södra delen av Hallands län kan få en besvärlig trafiksituation under onsdagen. Det blir som blåsigast under onsdag eftermiddag och kväll, nordostlig vind 6-9 m/s. Snöfallet väntas bli kraftigt i delar av södra Götaland med 20-25 cm snö.
Stora delar av Skåne län, Blekinge län, Kronobergs län och Kalmar län, samt södra delen av Hallands län kan få en besvärlig trafiksituation under onsdagen. Det blir som blåsigast under onsdag eftermiddag och kväll, nordostlig vind 6-9 m/s. Snöfallet väntas bli kraftigt i delar av södra Götaland med 20-25 cm snö. Bild: Johan Hallnäs
I snöyran och halkan längs Västkusten har flera olyckor rapporterats. Dock inga med allvarliga personskador.
I snöyran och halkan längs Västkusten har flera olyckor rapporterats. Dock inga med allvarliga personskador. Bild: Adam Ihse/TT
ANNONS