Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tullverket är inte överens med Datainspektionen om hur de nya smarta kamerorna ska användas. Arkivbild.

Smarta tullkameror används inte

Hittills har tullen inte kunnat använda sig av möjligheten att låta kameror läsa av registreringsskyltar för att få en förvarning om att ett misstänkt fordon är på väg, trots att tekniken finns på plats.

Medan tullen ser den automatiska kontrollen av registreringsskyltar som en möjlighet att komma åt smuggling anser Datainspektionen att metoden ökar risken för kartläggning.

- Det är jättemånga människor som kommer att bli filmade. Då vill man använda sig av den teknik som är mest integritetsvänlig, säger Linda Olander, jurist på Datainspektionen, till P4 Malmöhus.

Tullen vill att information från kamerorna ska analyseras i en central server och hoppas i framtiden även kunna få spara bilder. Men Datainspektionen vill att bildanalysen görs i varje enskild kamera i stället. Tullverket har överklagat Datainspektionens beslut till förvaltningsrätten.

Utan hjälp från smarta kameror måste tulltjänstemännen på egen hand spana efter misstänkta registreringsnummer och agera om ett fordon med en sådan skylt passerar.

- Där kan finnas underrättelseinformation på ett fordon som har åkt ut, som kanske är borta två–tre månader. Det är omöjligt för den enskilde tjänstemannan att komma ihåg alla de här registreringsnumren, säger Håkan Hansson vid Tullverkets region Syd till radion.