Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/51

Slukhål på E6 – vägen helt avstängd

Stora delar av vägbanan på E6 i höjd med Stenungsundsmotet har rasat – ett antal fordon, varav en buss, körde ner i massorna. Vägen är helt avstängd och allmänheten uppmanas att undvika området. Polisen utreder om det finns ett samband med en sprängning vid en byggarbetsplats i närheten och har startat en förundersökning.

Det var klockan 01.46 som SOS larmades om ett vägras alternativt ett jordskred. Enligt Aftonbladet ska den första personen som larmade om händelsen ha försökt hindra fordon från att köra ner i hålet.

– Det är ett större slukhål där E6, den angränsande vägen Ucklumsvägen och även byggnader är skadade, säger Daniel Svensmark, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

Räddningstjänsten ryckte ut till platsen med ett stort antal enheter. Även polis, ambulanser och personal från Trafikverket var på plats.

– Vi jobbar med att få en lägesbild, i nuläget är allt väldigt oklart. Det är ett stort område som är påverkat, åtminstone ett område på mer än 100 meter i diameter, säger Daniel Svensmark.

Också helikopter med ytbärgare kallades in för att hjälpa till i räddningsarbetet.

– Sen har vi specialutbildad personal för eftersök vid ras, sökhundar kommer också skickas, säger säger Henrik Gunnarsson, presstalesperson vid räddningstjänsten.

Är det någon som saknas?

– Inte vad vi vet.

Flera personer skadade

Flera fordon ska ha kört ner i slukhålet, och räddningstjänsten arbetade tidigt på lördagsmorgonen med att kontrollera och kartlägga det drabbade området.

– I nuläget är det fyra fordon, varav en buss, inblandade. Men det kan vara fler än så, säger Daniel Svensmark.

Räddningstjänst uppmanade trafikanter och allmänhet att undvika området. Enligt Fredrik Flyberg, vakthavande befäl vid polisen i Väst, är inte området säkert.

– Det är en stor yta som har rasat och det finns fortfarande en rasrisk. Omfattningen och skadeläget är i nuläget lite oklart, men det jag vet är i alla fall att tre personer har förts till sjukhus med lindrigare skador, säger Fredrik Flyberg.

Rasområde på sex fotbollsplaner

Under lördagsmorgonen uppgav räddningstjänsten att det är ett område stort som sex fotbollsplaner som är berörda av raset.

– Det är ett skogsområde och där det ligger en Burger King, Preem och en affär, byggnaderna har blivit skadade, säger Henrik Gunnarsson, presstalesperson vid räddningstjänsten.

Vägen är helt avstängd i båda riktningarna, och enligt Trafikverket leds trafiken om via väg 650. Även väg 649 mellan Stenungsund och Ucklum är avstängd då den ligger nära rasområdet.

Polis hade stora resurser på plats och jobbade tätt med räddningstjänst.

– Vi vill säkerställa att det är inte finns fordon eller personer kvar där. Vi har helikopter och drönare i luften, säger August Brandt, polisens presstalesperson.

Ser ni risk för fler ras?

– Det är ingen information jag har fått. Jag har inte fått något expertutlåtande av någon. Därför tar vi höjd för att det kan hända igen. Vi ser gärna att allmänheten inte kommer till platsen av nyfikenhetsskäl, säger Brandt.

Experter från Trafikverket och Statens geotekniska institut är inkopplade för att undersöka raset, skriver TT.

– Det ska dit geologer och allt möjligt, prognos är helt omöjliga att ge nu, säger Tomas Magnusson, trafikledare på Trafikledningscentralen Göteborg.

Polisen utreder brott

Polisen har inlett en förundersökning med rubriceringen grov allmänfarlig ödeläggelse. Polisen tittar på ett eventuellt samband med en sprängning på en byggarbetsplats och raset på E6.

– Nu när man fått en överblicksbild kan man konstatera att skredet troligen inletts på en byggarbetsplats. Vi vill säkerställa att det inte orsakats av att någon gjort något brottsligt, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson.

Polisen utreder om skredet kan vara kopplat till tidigare sprängningar på arbetsplatsen.

– Det har förekommit sprängningar i samband med arbetet där. Det är helt naturligt att vi utreder det här, säger han.