Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Slammet från reningsverken innehåller fosfor som jordbruket är beroende av.

Slam på åkrar kan förbjudas

Slam från reningsverk ska inte längre få spridas på svenska åkrar. En utredning ska se över hur ett förbud kan utformas.

Regeringen tar rygg på Tyskland och tillsätter på torsdagen en utredning för att på sikt förbjuda spridningen av slam på svenska åkrar. Slammet från reningsverken innehåller fosfor som jordbruket är beroende av – men problemet är att det också innehåller tungmetaller som kadmium och bly.

- Detta innebär en omfattande omställning som kräver stora investeringar. I Tyskland har man sagt att förbudet ligger 15 år framåt i tiden, säger miljöminister Karolina Skog (MP) till TT.

I dag används en tredjedel av allt slam som gödsel på åkrar – resten innehåller för höga halter av giftiga ämnen och klarar inte certifieringsprocessen. I stället importeras mineralgödsel från Nordafrika och Ryssland.

Enligt Karolina Skog finns stora risker med att vara beroende av importvaror till jordbruket.

Tanken med utredningen, som ska vara klar i september 2019, är därför att också titta på tekniska lösningar där fosforen i slammet, och även andra viktiga ämnen, kan ta tillvaras på ett bättre sätt.

- I Tyskland pågår en stor teknikutveckling, och vi tänkte ta rygg på dem, säger Skog.