Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En modell av en människohjärna. Arkivbild.

Slag mot huvudet ökar demensrisken

Den som får hjärnskador efter slag mot huvudet löper större risk att drabbas av demens. Det visar en dansk studie som kommit fram till att risken ökar ju fler och allvarligare slagen är. men också att det kan räcka med en "lindigare" skada som hjärnskakning.

Forskarna har utgått från det danska patientregistret och undersökt data från ett 36 år långt tidsspann och nära tre miljoner människor. I en studie som publiceras i tidskriften The Lancet Psychiatry skriver de att risken att drabbas av demens ökade med 24 procent om man fått en så kallad traumatisk hjärnskada till följd av ett slag mot huvudet. Risken kvarstod i decennier efteråt och ökade om man fått flera eller svårare slag.

Forskarlaget poängterar dock att för den enskilda individen är risken att drabbas mycket liten. Att man får en hjärnskada behöver inte alls betyda att man senare blir dement, men har man ramlat, råkat ut för en bilolycka eller skadats vid idrott och på så vis gjort illa huvudet så kan det vara värt att vidta försiktighetsåtgärder, anser forskarna. Exempelvis bör man försöka motionera regelbundet och undvika andra riskfaktorer som rökning eller för mycket alkohol.

- Det är också viktigt att den som fått en traumatisk hjärnskada försöker göra vad den kan för att undvika fler sådana skador framöver, eftersom risken ökar om hjärnskadorna blir fler, säger studiens ledare Jesse Fann vid universitetet i Washington.