Sakiapan Tito på Ystad djurpark har vågat sig ut.
Sakiapan Tito på Ystad djurpark har vågat sig ut.

Skygga apor vågar sig ut i vårsolen

Ystad djurparks nytillskott – två vithövdade sakiapor som vanligtvis lever i Amazonas – har skyggt hållit sig inomhus sedan de anlände i slutet av april. Men nu har vårsolen äntligen lockat ut de båda hanarna.

ANNONS
|

- De har haft möjlighet att gå ut men inte vågat, de måste ju känna sig trygga i miljön innan de vågar utöka sitt område, säger Maria Eng-Johnsson, zoolog Ystad djurpark.

De båda hanarna Tito och Franco kommer från djurparker i Tjeckien respektive Ungern, och ingår i ett avelsprojekt som Ystad djurpark deltar i. I nuläget är arten vithövdad sakiapa inte hotad, men avelsprojektet ska ändå säkra apans framtid då illegal handel, jakt och avverkning av skog på sikt kan hota arten i sin naturliga omgivning.

ANNONS

Efter att hanaporna anlände för en månad sedan råder stora förhoppningar om att Ystad så småningom även ska få ta emot en hona.

- Det står på önskelistan, säger Maria Eng-Johnsson.

I väntan på ytterligare en sakiapa tillbringar Tito och Franco sina dagar med två silkesapor – ett avelspar som underlättar umgänget mellan de båda hanarna.

- Silkesaporna bidrar med god stämning. Två hanar måste ju göra upp vem som bestämmer, men Tito och Franco är två otroliga personligheter som nu är kompisar.

TT

Fakta: Det här är sakiapan

Apan lever i södra och östra Venezuela, Guyana samt nordöstra Brasilien.

Hanen och honan ser helt olika ut. Hanen har svart päls men hals, huvud och ansikte är vitt. Honan är brungrå med vita ränder i ansiktet.

Den vithövdade sakiapan är social och karismatisk.

Arten är livskraftig i dag, men inte på lång sikt. Illegal handel med djuren, avskogning och jakt utgör största hoten.

Apan finns bland annat på Ystad djurpark, Furuviksparken och på Skansen.

Källa: Furuvik

ANNONS