Bollnäs kommun arbetar med att försöka få bort gammal snö innan den nya kommer.
Bollnäs kommun arbetar med att försöka få bort gammal snö innan den nya kommer.

Skolor stängs när snöovädret drar in

Skolor i Västernorrland kommer att vara stängda på torsdagen. Tågtrafiken mellan Sundsvall och Umeå ställs in under ett helt dygn. SMHI varnar för stora snömängder och snödrev.

ANNONS
|

I Norrland väntas rejäla mängder snö och på vissa håll började flingorna dala redan på onsdagsförmiddagen. SMHI har utfärdat klass 2-varningar för både Västernorrland och Gävleborg, där snön riskerar att skapa drivor.

I kommunerna Hudiksvall och Sundsvall kommer alla kommunala skolor vara stängda under torsdagen. Cirka 10000 elever får stanna hemma.

- Detta är en förebyggande åtgärd utifrån det förväntade ovädret, säger Lars Karlstrand, skoldirektör i Sundsvall, till P4 Västernorrland.

ANNONS

Även NTI-gymnasiet i Sundsvall håller stängt. Förskolor och fritids kommer dock att vara öppna.

Tågtrafiken stoppas

Tågtrafiken mellan Sundsvall och Umeå ställs in från torsdag morgon klockan 5.00 till fredag morgon ett dygn senare. Vissa avgångar kan komma att ledas om och gå annan väg, enligt Trafikverket.

På flera håll är klass 1-varningar utfärdade. Snöandet beräknas fortsätta och bli som mest intensivt under torsdagen.

- Det är en omfattande nederbörd som kommer att beröra stora delar av landet. Det börjar redan idag men det är främst på torsdag som de stora snömängderna anländer, säger Malva Lindborg, SMHI:s jourhavande meteorolog.

Mest snö blir det vid södra Norrlands kust, där det finns risk för stora snömängder på uppemot 30–40 centimeter.

Plogbilar kör för fullt

I Bollnäs uppmanas invånarna överväga att hålla sig borta från vägarna. Under onsdagskvällen var snöfallet där ymnigt.

Många oroas över hur de ska ta sig till sina arbeten på torsdagen.

- Det kommer att bli jobbigt, säger Ninni Heinlaid, som arbetar i en blom- och presentbutik i centrum, men bor strax utanför stan.

ANNONS

Plogbilar och lastbilar kör redan för fullt för att hålla snön stången. Entreprenörerna har varslats och är beredda att sätta in extra resurser. Prioriterat är bland annat busslinjevägarna, och vägarna till sjukhus och räddningstjänst.

- Vi ska också göra så gott vi kan så att hemtjänsten kommer fram, det är vårt mål att de ska kunna det, säger Ingalill Rundgren, ansvarig för vinterväghållning på Bollnäs kommun.

TT

ANNONS