Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Insatsledare Thomas Reichert och Erik Wallberg i arbete vid storbranden vid Älvdalens skjutfält i Dalarna.

Skogsbränderna fortsätter att spridas

Stora bränder härjar fortfarande i skogarna i en rad län. I Hälsingeskogarna brinner nu nästan lika mycket skog som vid den stora branden i Västmanland 2014.

Vid de större bränderna i länen Gävleborg, Dalarna, Jämtland och Västernorrland är läget fortsatt mycket allvarligt.

- Ingen av de här bränderna har vi hopp om att släcka med annat än väderomslag, alltså ihållande regn i flera dagar, säger samordnaren Peter Arnevall vid Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB).

I skogarna i området kring Kårböle, i Ljusdals kommun, brinner omkring 12 000 hektar skog, enligt länsstyrelsen i Gävleborg. Det kan jämföras med att 14 000 hektar eldhärjades under den stora branden i Västmanland 2014.

Bränderna i Hälsingeskogarna är inte under kontroll. Under natten till lördagen hoppade elden över trädtopparna, vilket ledde till en ny brand.

- Elden har flugit cirka två kilometer norrut i skogen, säger Ann-Charlotte Carlqvist vid räddningstjänsten i Ljusdal.

Åska oroar

I skogarna i Jämtlands län går utvecklingen ändå åt rätt håll.

- Just nu, med rådande väderläge, är det försiktigt positivt och vi får effekt på våra insatser, säger Anders Ahlström, räddningsledare vid räddningstjänsten Jämtland, på en presskonferens.

Storbranden vid Älvdalens skjutfält i Dalarna bekämpas av hundratals personer.

- Det har brunnit väldigt konstigt – vissa delar inte alls och i andra delar mycket kraftigt. Det är svårhanterligt. Vi har flera riskområden, säger Thomas Reichert, insatsledare vid räddningstjänsten.

Efter flera tuffa dagar ser även han trots allt en liten positiv trend.

- Det går åt rätt håll kan man säga. Men värmen nästa vecka oroar oss – det kommer att bli tufft med en ny värmebölja. Det torkar ut och sätter ännu hårdare press på alla som arbetar med branden, säger Reichert.

Sparar resurser

Också Joakim Wahlbäck, inre befäl vid räddningstjänsten i Örnsköldsvik, oroas över vädret.

- De kritiska områdena har minskat. Men nu har vi ett åskväder på gång och det kan innebära nya bränder, säger han.

Vid skogsbranden i Brattsjö i Örnsköldviks kommun har räddningstjänsten lyckats hålla begränsningslinjerna, enligt Wahlbäck. Där brinner 400–500 hektar skog, enligt länsstyrelsen i Västernorrland.

MSB sparar resurser för att kunna använda om läget förvärras.

- Vi befarar att toppen inte är nådd, säger Peter Arnevall.

Färre VMA

Det är fortfarande mycket varmt och torrt, och hettan ska fortsätta i nästa vecka. Områden med åska som dragit in över landet leder till blixtnedslag som startar nya bränder, men det kommer också enstaka skurar.

- Det kan vara skillnaden mellan succé och fiasko. Det kommer absolut att hjälpa till, säger Joakim Wahlbäck i Örnsköldsvik.

Just nu berörs invånare i sex områden av så kallade Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) – i Gävleborgs, Dalarnas och Jämtlands län.

Enligt SOS Alarm fanns det under lördagseftermiddagen 68 pågående ärenden om brand i skog och mark i hela landet.