Det är populärt att åka på skidresa under sportlovet. Det gäller dock att man har koll på sina försäkringar, om man ska ha rätt till ersättning om olyckan är framme. Arkivbild.
Det är populärt att åka på skidresa under sportlovet. Det gäller dock att man har koll på sina försäkringar, om man ska ha rätt till ersättning om olyckan är framme. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Skidolycka kan bli dyr utan rätt försäkring

Benbrott i backen, stulna skidor och akuta sjukdomar under sportlovsresan. Sådant ersätter väl försäkringsbolaget? Nja, flera faktorer kan vara avgörande för om man får ersättning eller inte.

ANNONS

Den som bryter benet i skidbacken och räknar med ersättning från försäkringsbolaget kan mötas av en trist överraskning.

– Ett vanligt missförstånd är att konsumenter tror att olycksfall täcks av hemförsäkringen, i de flesta fallen gör de inte det. Därför är det viktigt att man har en separat olycksfallsförsäkring och det är väldigt bra om barn omfattas av en barnförsäkring, som gäller vid olyckor, säger Anna-Karin Baltzari Danfors, chef på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Läkarintyg och kvitton

Är man på skidresa utomlands är det dock andra regler som gäller. Hemförsäkringen innehåller nämligen ett reseskydd som kan ge ersättning vid olycksfall eller akut sjukdom på resan.

ANNONS

– Råkar man ut för en skada på resan ska man kontakta sitt försäkringsbolag eller larmcentralen för att höra vilket sjukhus man ska besöka. Man ska också se till att få med sig läkarintyg och kvitton, säger Anna-Karin Baltzari Danfors.

En del typ av skidåkning, som att åka offpist eller i lavinfarliga områden, räknas dock som riskfyllda aktiviteter. I många fall täcks detta inte av reseförsäkringar och olycksfallsförsäkringar.

"Mer trovärdig"

Stöld av skidutrustning brukar täckas av hemförsäkringen. Men då gäller det att man uppfyller det så kallade aktsamhetskravet.

– Man ska inte lämna skidorna utan uppsikt om man till exempel går och äter lunch, och man ska inte ha dem ute under natten, säger Anna-Karin Baltzari Danfors.

Om olyckan är framme gäller det att kontakta sitt försäkringsbolag så fort som möjligt.

– Det är lättare för försäkringsbolaget att göra sin bedömning och man anses vara mer trovärdig om man kontaktar försäkringsbolaget direkt efter att något har inträffat. Mitt råd är att inte vänta.

Jenny Rydberg/TT

Under sportlovsveckorna väljer många att åka på skidresa, både i Sverige och utomlands.

Befinner man sig utomlands kan man få ersättning för vårdkostnader om man blir akut sjuk eller råkar ut för en olycka. Det är viktigt att höra av sig till sitt försäkringsbolag eller till larmcentralen innan man söker vård, så att man vänder sig till rätt sjukhus.

Skidolyckor som inträffar i Sverige brukar inte täckas av hemförsäkringen. Håller man sig inom Sveriges gränser behöver man vanligtvis skaffa en separat olycksfallsförsäkring för att kunna få ersättning vid en olycka.

Har man flera olycksfallsförsäkringar, till exempel en via jobbet och en man har tecknat privat, ska man kontakta samtliga försäkringsbolag. Det är möjligt att få ersättning från flera bolag.

Om man råkar ut för en stöld är det viktigt att både kontakta försäkringsbolaget och att polisanmäla händelsen.

Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå

ANNONS