Stig Engström hävdade att han var ett av vittnena till Palmemordet, här i en SVT-intervju från 1986. Men flera oklarheter finns i hans uppgifter, och nu har han i stället pekats ut som den misstänkte mördaren. Arkivbild.
Stig Engström hävdade att han var ett av vittnena till Palmemordet, här i en SVT-intervju från 1986. Men flera oklarheter finns i hans uppgifter, och nu har han i stället pekats ut som den misstänkte mördaren. Arkivbild. Bild: SVT

"Skandiamannen" utpekad i internutredning

Stig Engström, den så kallade Skandiamannen, pekades i en internutredning från sin arbetsgivare ut som misstänkt mördare på statsminister Olof Palme, rapporterar Aftonbladet.

ANNONS

Utpekandet kom den 5 juni 1986, bara tre månader efter mordet, enligt tidningen som tagit del av ett tidigare sekretessbelagt PM.

Skandias utredningsinspektör Per Häggström, tidigare polis och den som författade skrivelsen, gick igenom Engströms versioner som han berättade för sina arbetskamrater. De skilde sig åt kraftigt.

Till vakterna sade Engström att han hörde en knall när han befann sig vid Götabankens kontor och såg att människor höll på att vända på en man som låg på trottoaren.

Till andra kollegor sade han att han haft en mer aktiv roll och att han var först framme vid Olof Palme och vände honom i framstupa sidoläge.

ANNONS

”Polisen påstår att övriga vittnen på mordplatsen icke har sett Engström på platsen. Däremot har tre vittnen inledningsvis lämnat ett signalement på gärningsmannen som överensstämmer med Engström", står det i PM:et som lämnades över till polisen och som Aftonbladet nu tagit del av.

Det fortsätter: "Om detta är sant har Engström mördat O. Palme. Detta skulle då innebära att Engström kom ut ur S44 (Skandiahuset) då Palme passerade, gick ikapp paret Palme vid Tunnelgatan, sköt två skott och flydde Tunnelgatan österut."

Stig Engström pekades nyligen ut som misstänkt mördare av åklagare Krister Petersson, utan att några konkreta bevis presenterades.

ANNONS