En man döms till rättspsykiatrisk vård efter skolattacken i Varberg. Arkivbild.
En man döms till rättspsykiatrisk vård efter skolattacken i Varberg. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Skadade elev i skolattack – döms till vård

Mannen tog sig in med yxa och kniv på en skola, och en 17-åring skadades lindrigt. Nu döms mannen till rättspsykiatrisk vård.

ANNONS

En man i 30-årsåldern döms för försök till mord, försök till grov mordbrand, mordbrand och skadegörelse efter en attack på en gymnasieskola i Varberg. Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Åklagaren yrkade ursprungligen på att mannen skulle dömas till tolv års fängelse. Det ändrades sedan en rättspsykiatrisk utredning visat att mannen lider av en allvarlig psykisk störning, och att han även begått de brott han åtalats för under påverkan av en psykisk störning, rapporterar SVT Halland.

Kammaråklagare Henrik Kindlund är nöjd med utfallet och kommer inte att överklaga.

– Vi konstaterar att tingsrätten har dömt precis i enlighet med vårt åtal, så givetvis är vi nöjda med domen. Sedan tidigare så var både vi och försvararen eniga i att vi tyckte att rättspsykiatrisk vård var den korrekta påföljden, säger han till TT.

ANNONS

Det var den 28 januari 2021 som mannen tog sig in på en gymnasieskola i Varberg beväpnad med kniv och yxa, klädd i arbetskläder och hjälm med visir. En 17-årig elev blev skadad i handen vid händelsen. När mannen självmant lämnat platsen hittades också molotovcocktails som han misstänks ha haft med sig.

Innan händelsen på skolan ska mannen ha startat en brand i ett soprum, samt ha försökt starta en brand i sin lägenhet.

Tingsrätten dömer också mannen till att betala skadestånd till tretton personer på cirka 100 000 kronor per person, samt lika mycket till fastighetsbolaget.

ANNONS