Regeringen vill göra det obligatoriskt för restauranger att redovisa ursprung på det kött de serverar. Arkivbild.
Regeringen vill göra det obligatoriskt för restauranger att redovisa ursprung på det kött de serverar. Arkivbild.

Ska tvingas redovisa köttursprung

ANNONS
|

Det ska bli obligatoriskt för restauranger och storkök att redovisa ursprungsland för det kött de serverar, enligt ett nytt förslag från regeringen.

Livsmedelsverket och Konsumentverket har fått i uppdrag att utreda vad som krävs för att EU-kommissionen ska godkänna förslaget, vilket måste till för att nationella bestämmelser om ursprungsmärkning ska kunna införas, skriver Dagens Nyheter.

Köttprodukter är i dag ursprungsmärkta i butiker, men än så länge finns ingen liknande regel för restaurangkött.

Redan för två år sedan skrev landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och konsumentminister Per Bolund (MP) en debattartikel där de uppmanade restaurangbranschen att frivilligt redovisa ursprung på sitt kött – en uppmaning som branschorganisationen Visita ställde sig bakom.

ANNONS

En undersökning utförd 2013 av den europeiska konsumentorganisationen BEUC visar att 83 procent av européerna vill veta var köttet de äter kommer ifrån.

TT

ANNONS