Region Skåne vill erbjuda alla män i åldern 50–70 år att göra ett PSA-prov för att upptäcka eventuell prostatacancer. Arkivbild.
Region Skåne vill erbjuda alla män i åldern 50–70 år att göra ett PSA-prov för att upptäcka eventuell prostatacancer. Arkivbild.

Skånska män erbjuds prostataprov

Region Skåne vill erbjuda alla män mellan 50 och 70 år PSA-test för att kunna upptäcka eventuell prostatacancer. Tidigare i år sade Socialstyrelsen nej till att införa en allmän screening i landet.

ANNONS
|

Tanken är att runt 150000 män i åldern 50 till 70 år ska få ett erbjudande, inte en kallelse, om att genomföra ett PSA-prov på närmaste vårdcentral i Region Skåne för att kunna upptäcka eventuell prostatacancer.

- Testet används väldigt flitigt av män redan i dag, men vi tycker att det är fel grupper som gör det här testet medan många män som borde ha testat sig aldrig tänker tanken, säger Sven Oredsson, medicinsk rådgivare i regionen, till TT.

ANNONS

Tar oron på allvar

Många av de män som i dag testar sig är i åldern 80–85 år.

- Oron man kan ha för att ha drabbats av prostatacancer ska tas på allvar, men medicinskt sett är det inte meningsfullt att testa sig i de högre åldrarna eftersom det handlar om en cancerform som utvecklas väldigt, väldigt långsamt och som ofta kan vara väldigt ofarlig som cancerform, säger Oredsson.

I februari sade Socialstyrelsen nej till att införa en nationell screening av prostatacancer med hjälp av PSA-prov. Myndigheten, som har utrett frågan två gånger inom kort tid, anser att provet inte är tillräckligt specifikt. Fördelarna med det överväger inte nackdelarna.

- Det här skulle kunna uppfattas som kritik mot Socialstyrelsen, men i sitt yttrande uppmuntrar Socialstyrelsen landstingen till att bättre organisera testningen av PSA, säger Oredsson.

Färre onödiga prov

Även Västra Götalandsregionen har liknande tankar, uppger Oredsson.

ANNONS

- Tanken är att testa det här i början av nästa år inom ett mindre geografiskt område i Skåne för att se hur man tar emot den här typen av information och hur många som väljer att gå och ta ett prov när man har fått ett erbjudande om det, säger Sven Oredsson.

I slutet av 2019 är planen att erbjudandet ska gå ut till alla män i den aktuella åldersgruppen. Regionen räknar med att det kommer att kosta miljonbelopp, men i förlängningen kommer antalet onödiga provtagningar att minska.

- Det största problemet är att ha tillräckligt med urologer som tar hand om de fall som visar sig ha ett förhöjt värde. Det är väl ett skäl för att införa det här successivt, säger Sven Oredsson.

TT

Fakta: PSA-provet

PSA betyder prostataspecifikt antigen. Det är ett ämne som produceras i prostatakörteln och utsöndras i sädesvätskan.

Ett förhöjt PSA-värde i blodprov kan bero på prostatacancer eller någon annan sjukdom i prostatakörteln, som inflammation.

Lågt PSA-värde betyder mycket liten risk för behandlingskrävande prostatacancer. PSA-värdet ökar dock normalt med stigande ålder, varför provsvaret alltid måste relateras till patientens ålder.

Källa: Vårdguiden 1177.

Fakta: Region Skånes förslag

Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd avser att den 27 juni fatta beslut om att införa organiserad PSA-provtagning, som används för att upptäcka eventuell prostatacancer.

Det rör sig om ett erbjudande, inte en kallelse, till män mellan 50 och 70 år om ta ett PSA-prov.

Beroende på testvärdet kommer en automatisk kallelse skickas ut vartannat eller vart sjätte år. Om värdet är rejäl förhöjt väntar en utredning för att se om det rör sig om cancer.

Regionen vill även skapa ett regionalt prostatacancercentrum. Det rör sig om befintliga resurser som ska få en bättre samordning.

ANNONS