Skånsk varg fotograferad med viltkamera. Arkivbild.
Skånsk varg fotograferad med viltkamera. Arkivbild. Bild: Länsstyrelsen Skåne

Skånska vargar kan ha fått sex valpar

I vintras konstaterades det att en varghane från Västmanland och en varghona från Östergötland etablerat ett revir i Skåne. Det första i modern tid. Nu efterlyser länsstyrelsen tips från allmänheten – för vargfamiljen kan ha fått tillökning.

ANNONS

Åtta vargar filmades när en jägare skulle ta hand om en fälld dovhjort på Linderödsåsen.

– Trodde först att jag såg en hund. Sedan räknade jag till åtta vargar, säger jägaren Magnus Hellström till tidningen Jakt och Jägare.

SVT Skåne Nyheter har publicerat jägarens film, som har setts av länsstyrelsens vilthandläggare. Mikael Bengtsson, vilthandläggare på länsstyrelsen, säger till TT att det ser ut som varg.

– Vi har sett filmen och det ser ut att vara vargar.

Går igenom viltkameror

Han kan dock inte med säkerhet bekräfta att det är det aktuella vargparet som har fått valpar, eftersom markägaren vill inte uppge var vargarna är filmade.

ANNONS

– Vi har ju begärt att få åka till platsen för att kunna verifiera men inte fått reda på var platsen är. Därför kan vi inte bekräfta föryngringen, säger Mikael Bengtsson.

– Det vi gör nu är att vi tittar och tankar av våra egna viltkameror i området, och går igenom om vi har vargarna på bild. Till vintern, om vi får snö, får vi också ökade möjligheter att spåra vargarna, så vi kan konstatera föryngringen.

Länsstyrelsen efterlyser även tips från allmänheten.

– Lyckas man fota eller filma vargar så tar vi gärna emot tips om det.

Ännu inga fårangrepp

Jägaren Magnus Hellström berättar för Jakt och Jägare att vargarna var intresserade av hjorten han fällt.

– De stod runt dovspetsen (fjolårskalv av dovhjort) och man ser på bilderna att alla är större än den. Men två av dem var betydligt större än de andra och en är definitivt störst, säger han till tidningen.

Länsstyrelsen är i ständig dialog med Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och fåravelsförbundet. Än så länge har det inte rapporterats om några angrepp på boskap i området, uppger Mikael Bengtsson för TT.

– Skyddsjakt kan bli aktuellt först efter tamdjursangrepp.

ANNONS