Regeringen skickar inom kort ett förslag om en ny spellag till Lagrådet. Arkivbild.
Regeringen skickar inom kort ett förslag om en ny spellag till Lagrådet. Arkivbild.

Skärpta krav för spel i Sverige

Regeringen är redo att förändra spellagen. Enligt förslaget måste bland annat spelbolag som verkar på den svenska marknaden söka licens och betala skatt i Sverige. Och en ny brottsrubricering ska införas, spelfuskbrott.

ANNONS
|

I våras blev den stora spelutredningen klar. Regeringen har nu enats med Alliansen om att gå vidare med de flesta av utredningens förslag, skriver Dagens Nyheter.

- Staten återtar nu kontrollen. För mig är det en gåta att det inte har skett tidigare. Det finns ingen annan marknad där vi har accepterat att staten förlorar kontrollen, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till tidningen.

ANNONS

Regeringen skickar inom kort ett lagförslag till Lagrådet.

Krav på licens

Förslaget innebär bland annat att alla bolag som verkar på den svenska marknaden ska söka licens och betala 18 procent skatt i Sverige.

En annan del är att alla som spelar måste registrera sig hos spelbolagen, det gäller även för dem som spelar på hästar.

Staten fortsätter att äga Svenska Spel, men bolaget ska delas upp i två olika verksamheter. En del som sköter spelformer där det finns ett monopol, till exempel kasinon, och en del som hanterar den konkurrensutsatta delen av spelmarknaden.

Staten behåller även majoriteten av styrelseplatserna i Aktiebolaget Trav och Galopp (ATG). För ATG innebär den nya lagen att spel på hästar blir konkurrensutsatt.

Stoppa matchfixning

Regeringen försöker även stoppa matchfixning. Inom ramen för den nya spellagen ska en ny brottsrubricering införas, spelfuskbrott. Den som döms för spelfusk kan dömas till fängelse i högst två år, är brottet grovt är det fängelse i lägst sex månader och högst sex år, skriver Aftonbladet.

Spelmyndigheten, som föreslås ersätta Lotteriinspektionen, ska arbeta med spelbolagen, polisen, åklagare och andra myndigheter för att stoppa matchfixning.

- Vårt budskap till de kriminella är att vi menar allvar, vi ska röka ut matchfixning från Sverige, säger Shekarabi till Aftonbladet.

ANNONS

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

TT

ANNONS