Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vaccinstudierna borde återupptas, skriver Oxford-universitetet i ett brev. Arkivbild.
Vaccinstudierna borde återupptas, skriver Oxford-universitetet i ett brev. Arkivbild. Bild: Imperial Collage/AP/TT

Sjukdom kopplas inte till Astra Zenecas vaccin

Den försöksperson i Storbritannien som insjuknade under Astra Zenecas och Oxford Universitys vaccintest blev förmodligen inte sjuk av sprutan i sig, rapporterar Bloomberg. Och i Italien räknar det brittisk-svenska läkemedelsbolagets samarbetspartner med att vaccin kan börja distribueras redan i november.

– Det är möjligt att ha de första doserna i Italien i slutet av november, förutsatt at testerna kan fortsätta och att vaccinets verkan har bekräftats, säger Matteo Liguori, vd för det italienska biotekniska företaget IRBM, till Reuters på onsdagen.

IRBM, vars laboratorium är beläget söder om Rom, samarbetar med Astra Zeneca för att utveckla ett coronavaccin.

Italien har sedan pandemin bröt ut tidigare i år mer än 35 600 rapporterade covid-19-dödsfall. Landets hälsodepartement har också tidigare sagt att man hoppas kunna ha ett vaccin tillgängligt i slutet av 2020.

Matteo Liguoris uttalande kommer samtidigt som Astra Zeneca och Oxford University meddelar att den försöksperson som nyligen insjuknade sannolikt inte gjorde det av den dos personen fått, enligt ett brev som Oxford University skickat ut till de andra försökspersonerna.

Testerna stoppades efter att personen utvecklat neurologiska symtom, bland annat svaghet i leder och förändrad känselförmåga.

"Efter en oberoende utredning bedömdes sjukdomarna antingen osannolikt kunna kopplas till vaccinet eller så fanns otillräckliga bevis för att slå fast att sjukdomarna var eller inte var kopplade till vaccinet", står det i brevet enligt Bloomberg.

Vidare står att testerna borde fortsätta.

I lördags meddelade Astra Zeneca att studierna återupptas sedan Storbritanniens läkemedelsmyndighet MHRA gett klartecken för att fortsätta med dem. I USA är studierna dock fortsatt pausade.