Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisavspärrningar vid Bällstavägen i Bromma efter biljakten och dödsskjutningen i november förra året.

Sju åtalas efter biljaktsmord i Bromma

Utrustade med automatvapen jagade gärningsmännen en annan man med bil mitt i stadsdelen Bromma i Stockholm. Det hela slutade med att en 28-åring, utpekad som gängledare, sköts ihjäl. Nu åtalas totalt sju personer för inblandning i beställningsmordet.

Det var den 20 november förra året som mannen mördades efter den dramatiska biljakten längs med Bällstavägen i Bromma. Under hundratals meter förföljdes 28-åringen och besköts med automatvapen. Mordet ägde rum mitt på dagen, en mängd skott avlossades och flera husfasader träffades.

Nu åtalas två män, en 33-åring och en 24-åring, för mordet. Enligt stämningsansökan har de båda dagarna före kartlagt var offret bodde och spanat efter honom. De utsåg också en lämplig plats för angreppet, samt en flyktväg.

Hade möte

24-åringen var den som avlossade skotten menar åklagaren, som också åtalar honom för framkallande av fara för annan. Flera människor längs med vägen utsattes för livsfara under jakten.

- Det här präglas av en fullständig hänsynslöshet. Tre personer i det här åtalet menar vi har varit nära att träffas av gärningsmannens kulor, säger utredningsledaren Christer Axling vid polisen i region Stockholm.

En hämnd?

Två andra män, 30 och 36 år gamla, åtalas för att ha anstiftat mordet. Den 16 november träffades de och tre andra män för ett möte i 30-åringens bostad i Östberga där de diskuterade och planerade mordet. Därefter fick 33-åringen uppdraget att döda 28-åringen. De tre andra männen som deltog på mötet åtalas för medhjälp till mord.

Mordet på Bällstavägen kan ha varit en hämnd för ett tidigare mord, som skedde i Östberga i södra Stockholm den 15 augusti. En man i 20-årsåldern sköts då till döds.

- En av hypoteserna vi jobbat efter är att det skulle kunna vara en hämnd för det. Samtidigt så är det flera månader senare som mordet på Bällstavägen sker, så man ska nog inte låsa sig vid motivbilden. Det skulle kunna vara andra orsaker, saker som vi kanske aldrig får reda på, säger Christer Axling.