SJ:s X2000-tåg med nummer 550. Arkivbild.
SJ:s X2000-tåg med nummer 550. Arkivbild.

SJ: Sveriges tågtrafik klarar ett OS

Tidigare värdländer har satsat stort på att rusta upp trafikförmågan inför olympiska spel. Men trots återkommande trafikstrul inom kollektivtrafik och järnväg krävs inga större investeringar i Sverige för att klara av ett vinter-OS, hävdar branschen.

ANNONS
|

Tågtrafiken har god kapacitet för att hantera det ökade tryck som ett OS skulle innebära under en vintermånad. Det anser Ray Stephan, pressansvarig vid SJ, som säger att bolaget har lång erfarenhet av att hantera tågtrafik till orter som Falun och Åre vid stora idrottsevenemang.

Dessutom kommer SJ:s tågkapacitet att ha ökat markant vid ett eventuellt vinter-OS i Sverige 2026, enligt Stephan.

- Redan nu rustar vi upp våra X2000 vilket kommer innebära en 15-procentig ökning av platserna på de tågen. Vi ska också få nya snabbtåg, totalt kommer kapaciteten för snabbtågen att öka med 50 procent jämfört med i dag.

ANNONS

Preliminär plan med IOK

Även Stockholms kollektivtrafik klarar en händelse som OS, säger Fredrik Cavalli Björkman, trafikdirektör vid SL i Stockholm.

- Vi har gjort en preliminär plan tillsammans med IOK (Internationella olympiska kommittén) där vi tittar på vilka förutsättningar som finns. Vi tror att det trafiksystem som vi har, tillsammans med en bra planering, är tillräckligt, säger han.

Bland annat finns förslag om att biljetten för kollektivtrafiken ska ingå i OS-biljetten för att bidra till ett grönt perspektiv – allt i linje med IOK:s nya Agenda 2020 som vill betona vikten av hållbarhet.

Historiskt har arrangörer satsat mycket på att rusta upp trafikförmågan inför olympiska spel. Inför OS i Aten 2004 byggdes stadens tunnelbanesystem ut, till spelen i Rio 2016 satsades det på ett omfattande bussystem, och till vinter-OS i Pyeongchang byggdes en ny höghastighetsbana.

- Generellt har det gjorts stora investeringar inför olympiska spel, men det är investeringar som också har ett liv efter tävlingarna, säger John Hultén, föreståndare vid Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik, K2.

ANNONS

"Bör ha beredskap"

Ett eventuellt vinter-OS i Sverige 2026 skulle innebära utmaningar, men John Hultén förväntar sig inte att det skulle krävas satsningar av den typ som gjorts vid tidigare spel. Såväl Stockholm som Åre och Falun bör kunna hantera ett ökat tryck i trafiken, tror han.

- Stockholm har ett väl fungerande kollektivtrafiksystem, och i Åre hade man nyligen alpina VM, så man bör ha beredskap för liknande händelser.

John Hultén anser att framför allt förebyggande åtgärder är av vikt för att kunna minska trafiktrycket vid ett vinter-OS i Sverige.

- Det kan man göra med informationskampanjer för att få pendlare att resa en annan tidpunkt eller kanske arbeta extra mycket hemifrån en tid. Den typen av beteendepåverkande åtgärder kan man komma långt med.

Den 24 juni fattar IOK beslut om det blir Sverige eller konkurrenten Italien som står värd för OS och Paralympics 2026.

ANNONS
TT

ANNONS