Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Socialdemokraterna vill ha mer ordning i skolan. Arkivbild.

Självkritiskt S vill skärpa disciplinen i skolan

Socialdemokraterna presenterade på tisdagen nya vallöften inom skolan. Samtidigt medger partiet att ordning och reda har varit en försummad del av skolmiljön.

- Här finns all anledning att vara självkritisk för att man inte har tagit de här frågorna på tillräckligt stort allvar, säger finansminister Magdalena Andersson (S), till TT.

Enligt Andersson har även OECD pekat på att det behövs bättre studiero för att få upp de svenska skolresultaten.

Hårdare disciplin

Gårdagens vallöfte från S om mobilförbud i grundskolan följs alltså upp med förslagen om skärpta disciplinära åtgärder, ordningskontrakt på varje skola, en nationell plan för studiero samt fler lärarassistenter i skolan.

- Det ska inte råda någon tvekan om att det är lärare och rektorer som bestämmer i skolan, säger Andersson.

Och när det gäller förslaget om skärpta disciplinära åtgärder säger finansministern, som förklarar sin centrala roll när det gäller skolförslagen med sin plats i S verkställande utskott, att det ska stärka rektorers möjligheter att kunna omplacera och flytta elever som är hotfulla eller våldsamma.

- Reglerna ska bli tydligare så att fler rektorer verkligen vågar ta till den åtgärden, säger Andersson.

Oklart om antalet lärarassistenter

Förslaget om ordningskontrakt på varje skola innebär att rektorerna ska ansvara för reglerna som sedan ska undertecknas av elever och vårdnadshavare.

Något besked om hur många fler lärarassistenter som ska tillföras skolorna kunde S inte ange.

Förslagen presenterades av finansministern tillsammans med gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S).

- Det allra viktigaste är att vi tydligt markerar att trygghet och studiero är viktigt i skolan, och att de lärare och rektorer som arbetar för det, ska känna samhällets stöd, skolmyndigheternas stöd och föräldrarnas stöd, säger Ekström.