Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Klimatet är ett tema i flera av bidragen i den årliga pepparkakshustävlingen, bland annat i denna komprimerade version av Stockholm.
Klimatet är ett tema i flera av bidragen i den årliga pepparkakshustävlingen, bland annat i denna komprimerade version av Stockholm. Bild: Tim Aro/TT

Sir Vääs och elkrisen i pepparkaksbyggen

Vasaskeppet i miniatyr, ett par som skaffat padelbana före elkrisen och den rymmande ormen Sir Vääs.
Det är några av de 141 fantasifulla skapelser som ställs ut i museet Arkdes årliga pepparkakshustävling.

En doft av socker och nejlika vilar över utställningen på Arkitektur- och designcentrum på Skeppsholmen i Stockholm. Här tronar 141 pepparkakshus av såväl bagare och arkitekter som förskolor och andra bakintresserade.

Bland mer klassiska hus med nonstop och kristyr som snö på taket trängs innovativa skapelser i regnbågens färger, som en praktfull påfågel, Vasaskeppet i miniatyr och Pippis Villa Villekulla.

– Min första reaktion var "wow", säger konditorn och jurymedlemmen Josefine Baummann, som imponeras av detaljrikedomen.

– Man ser nya saker hela tiden, när man tittar in i ett fönster har de lagt energi på att göra ljusstakar. Det är otroligt häftigt, säger hon.

Årets tema "runt hörnet" är fritt att tolka, men allt på huset måste vara ätbart och rymmas på en yta av 40 gånger 40 centimeter. Flera av deltagarna har skapat labyrinter, däribland en med det klassiska arkadspelet Pac-Man, eller årstider som väntar runt hörnet.

– Det brukar också vara kopplingar till vad som händer i världen och även i år har vi en del kring klimatet. Bland annat har vi en där djuren har tröttnat på människorna och börjat hämnas, säger Sara Sandell, projektledare för utställningen.

På temat aktuella händelser finns också två bidrag som föreställer Skansens kända kungskobra och tidigare rymling Sir Vääs, där han i ett av dem har smitit bakom hörnet för att "kicka boll med troll".

Även elkrisen är representerad i form av en tvådelad skapelse med ett pepparkakspar som insett att padelbanan de glatt skaffade 2019 har ett rörligt elavtal.

För den som blir sugen på att bygga ett eget pepparkakshus gäller det att planera och ha tålamod.

– Pepparkakor är ett rörligt material och påverkas väldigt mycket av vädret. Är det fuktigt så drar de gärna till sig lite fukt och då börjar det svikta, så det gäller verkligen att torka ut materialet och det kräver ju sin tid, säger Josefine Baummann.

Utställningen med fri entré håller öppet 25 november–8 januari.

Ett detaljrikt hus med beskrivningen: 'Under fredagskvällen larmades polis till hörnet Polkagränd-St Lucia där en rensläde fått ishalka och kört in i en närbutik.'
Ett detaljrikt hus med beskrivningen: "Under fredagskvällen larmades polis till hörnet Polkagränd-St Lucia där en rensläde fått ishalka och kört in i en närbutik." Bild: Tim Aro/TT
Elisabet Norin, utställningsproducent, Josefine Baummann, konditor och jurymedlem, och Sara Sandell, projektledare.
Elisabet Norin, utställningsproducent, Josefine Baummann, konditor och jurymedlem, och Sara Sandell, projektledare. Bild: Tim Aro/TT
“Sir Vääs runt hörnet” – ett av två bidrag i år som föreställer Skansens kungskobra som blev världskänd efter sin rymning.
“Sir Vääs runt hörnet” – ett av två bidrag i år som föreställer Skansens kungskobra som blev världskänd efter sin rymning. Bild: Tim Aro/TT
Ett bidrag med texten: “Två sidor av en värld! Våren 2019 investerade Sara och Johan i en padelhall med rörligt elavtal.”
Ett bidrag med texten: “Två sidor av en värld! Våren 2019 investerade Sara och Johan i en padelhall med rörligt elavtal.” Bild: Tim Aro/TT
Pepparkakstävlingen på Arkdes hålls för 32:a året i rad.
Pepparkakstävlingen på Arkdes hålls för 32:a året i rad. Bild: Tim Aro/TT

Fakta: Konditorns tips för att bygga pepparkakshus

– Förvara inte degen i kylen utan i rumstemperatur, gärna över ett element.

– Tillsätt mer mjöl vid bakningen – det gör att degen torkas ut.

– Snåla inte på gräddtiden i ugnen – hellre längre och lite lägre än kort och snabbt.

– Vänta någon dag innan du börjar bygga.

– För att fästa delarna kan man blanda kristyr av äggvita och florsocker, som är en barnvänligare variant än smält socker. "Det tar lite länge tid att sätta ihop sig, men det är stabilare än vad många tror", säger Josefine Baummann.

Källa: Konditorn Josefine Baummann