Advokat Leif Silbersky är av uppfattningen att 18-åringen kommer att frikännas i det uppmärksammade Tovefallet. Arkivbild.
Advokat Leif Silbersky är av uppfattningen att 18-åringen kommer att frikännas i det uppmärksammade Tovefallet. Arkivbild. Bild: Jeppe Gustafsson/TT

Silbersky: Tror att 18-åringen frikänns

Erfarne advokaten Leif Silbersky tror att den 18-åriga kvinnan kommer att frikännas för mord i Tovefallet.
– Det finns möjlighet att hon kan bli försatt på fri fot, säger han.

ANNONS

Under torsdagen avslutas den uppmärksammade rättegången efter det misstänkta mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda.

Under rättegången har mordmisstankarna mot den åtalade 20-åringen stärkts, enligt Leif Silbersky. Detta efter vittnesmål från rättsläkaren, som sagt att det inte finns stöd för någon annan dödsorsak än strypning.

– Rättsläkaren har, enligt mig, gjort ett väldigt stabilt intryck och med emfas hänvisat till sin yrkeskunskap och att det hon skrivit tillsammans med en kollega i det skriftliga utlåtandet i förundersökningen helt står kvar, säger Silbersky.

"Lämnat dörr öppen"

Åklagaren Adam Rullman yrkade på livstids fängelse för båda kvinnorna i sin plädering. Åtminstone bör den 20-åriga kvinnan dömas till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott, anser han. För 18-åringen får tingsrätten värdera om det ska dömas ut 18 års fängelse eller livstids fängelse även för henne.

ANNONS

Silbersky säger att åklagarens yrkande ligger "helt i linje med vad han har argumenterat för tidigare", men att han har lämnat en dörr öppen för tingsrätten om 18-åringen skulle dömas för mord.

– Det är inte förvånansvärt på det sätt som åklagaren har lämnat sin gärningsbeskrivning, eftersom han hela tiden har den uppfattningen att det är 20-åringen som är mest aktiv, och att 20-åringen utför själva strypningen, säger Silbersky.

"För dåligt material"

Den 18-åriga kvinnan som även hon står åtalad för mord kommer dock troligtvis att frias på den punkten, och endast dömas för brott mot gravfriden, enligt Silbersky.

– Om jag varit åklagare hade jag tyckt att materialet var för dåligt för att stämma 18-åringen för mord. Möjligtvis hade jag kanske stämt för någon lägre grad av aktivitet, men det vill jag låta vara osagt, jag är ingen åklagare i själ och hjärta utan advokat, säger Silbersky.

Berättelserna om hur Tove dog har gått isär. Enligt 20-åringen höll den 18-åriga vännen Toves händer under slagsmålet i lägenheten. Men 18-åringen själv hävdar att hon sov när dödsfallet inträffade.

Det finns ingenting förutom 20-åringens berättelse som styrker att 18-åringen deltog i mordet, säger Silbersky.

"Värdelösa uppgifter"

– De uppgifterna är meningslösa – jag skulle nästan vilja säga värdelösa – genom att de inte styrks av andra uppgifter.

ANNONS

– Jag påstår inte att 18-åringens uppgifter är riktiga. Men de kan vara riktiga, fortsätter Silbersky.

Om 18-åringen endast döms för brott mot gravfriden skulle hon kunna bli frisläppt inom kort.

– Om man anser att den häktningstid som har varit motsvarar det straff som hon förtjänar för deltagandet i brottet i övrigt, säger Leif Silbersky.

ANNONS