Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Valaffischer i Vällingby i Stockholm.

Sifo: Småpartierna över riksdagsspärren

Det såg dystert ut för småpartierna under vårens opinionsundersökningar. Nu visar en Sifo-mätning som gjorts på uppdrag av Svenska Dagbladet och GP att vinden tycks ha vänt – för första gången på länge har samtliga huvudet ovanför vattenytan.

Vare sig Kristdemokraterna, Miljöpartiet eller Liberalerna låg i mars signifikant över riksdagsspärren, enligt en Sifo-mätning som gjordes på uppdrag av SvD och GP.

Nu visar Sifos senaste mätning, genomförd 13–16 augusti, att alla tre partierna ligger över fyraprocentsspärren.

Kristdemokraterna ökar sitt väljarstöd från 3,3 procent till 4,2 procent jämfört med förra veckans Sifomätning – Miljöpartiet går från 5,6 till 6,5 procent. Liberalerna minskar förvisso med 0,9 procentenheter, men ligger ändå fortsatt ovanför riksdagsspärren med 5,1 procent i väljarstöd, enligt mätningen.

Bara MP:s och KD:s förändringar är statistiskt säkerställda jämfört med förra veckans Sifo-mätning.

- Deras (Kristdemokraternas) problem har varit att de knappt syns. De är oerhört beroende av utfrågningar och debatter och att lyckas väl i dessa, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo till SvD.

Enligt Dagens Nyheter s/Ipsos mätning i augusti noterar Kristdemokraterna 4,0 procent av väljarstödet.

Socialdemokraterna är största parti med 24,9 procent (+0,8). Sverigedemokraterna är näst störst med 19,0 procent (–1,5) och Moderaterna trea med 17,7 procent (–1,4).

De fyra partierna i Alliansen samlar totalt 37,7 procent medan regeringspartierna S och MP plus Vänsterpartiet tillsammans når 40,4 procent, enligt Ipsos-mätningen. Det framgår inte om några förändringar sedan föregående mätning är statistiskt säkerställda.

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigt att Ipsos fortfarande avrundar resultatet till närmaste heltal.