Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den nu indragna broschyren om barnäktenskap.

Sexupplysare: Tydlighet viktigt om äktenskap

Den kritiserade broschyren om barnäktenskap var otydlig och förmedlade fel budskap, men det är fortfarande viktigt att informationen når ut till nyanlända, anser sexualupplysare Inti Chavez Perez.

Broschyren "Information till dig som är gift med ett barn", utgiven av Socialstyrelsen och Migrationsverket, fick massiv kritik och drogs in. Det luddiga språket och underliga bildvalet gör det svårt för nyanlända att veta som gäller, menar Inti Chavez Perez.

Ett exempel är bilden som ser ut att föreställa tre tonåringar – en pojke och två flickor.

- Till att börja med måste bilden och texten säga samma sak eftersom bilderna stöttar förståelsen av texten. Just nu är det inte så utan man har valt den här bilden med lite glada, positiva tonåringar, och man förstår inte då att det här handlar om något väldigt allvarligt.

Tydligt budskap

Broschyren ger också dubbla budskap genom att dels påpeka att barnäktenskap är olagligt i Sverige, dels använda den något luddigare formuleringen att det är "olämpligt" att bo ihop med någon under 15 år, även om man är gift.

- Informationen får inte vara tvetydig när man vänder sig till personer som håller på att lära sig svenska. Jag undrar om Socialstyrelsen har satt sig in i den tänkta läsarens situation. Det är myndigheterna som är experterna och läsaren förväntar sig inte själv att analysera texten, säger Inti Chavez Perez, som jobbar med nyanlända.

Han menar att svenska myndigheter ofta är vana att utrycka sig på "fluffig myndighetssvenska" och med en ton som känns som nästan reklammässig. Men för många nyanlända blir det svårt att ta till sig.

Viktig information

Trots kritiken och beslutet att dra tillbaka broschyren hoppas Inti Chavez Perez att Socialstyrelsen snart ger ut en bättre genomarbetad version.

- Den här typen av information behövs verkligen. När en person kommer till Sverige och har med sig ett äktenskap som inte är lagligt är det bra att den personen får objektiv information. Det är information som behövs och som vi måste våga ta i. Tystnad är något som är väldigt farligt.