Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nästan fyra av tio drack alkohol mer än tre gånger i veckan under semestern. Arkivbild.

Semester – då dricker vi mer

36 procent av de tillfrågade i en Sifo-undersökning uppgav att de har druckit alkohol tre till fyra gånger i veckan eller mer under semestern.

De flesta dricker mer alkohol under semestern än annars. Enligt en undersökning av Sifo på uppdrag av organisationen IQ svarade uppgav 36 procent att de druckit alkohol varannan dag eller oftare, medan 23 procent uppgav att det blivit en eller två gånger i veckan under semestern.

- Det är naturligt att man dricker mer när man är ledig och kanske utomlands. Men jag pratar med dem som jobbar med behandling av alkoholism och de har högsäsong nu så här efter semestrarna. Folk har svårt att koppla bort alkoholen och det blir ett ångestbeteende man har svårt att bryta, säger Karin Hagman.

Äldre drack mer

De yngre uppgav i mindre utsträckning än de äldre att de druckit alkohol ofta under semestern. Och ingen av de svarande mellan 18–34 år uppgav att de druckit alkohol varje dag, jämfört med fem procent av dem över 35. Männen tycks också ha öppnat flaskan oftare än kvinnorna under sommaren. 39 procent av männen drack mer än varannan dag och 33 procent av kvinnorna.

- Våra siffror visar att de som är medelålders druckit mest. Det är de som verkligen har semester, till skillnad från många i de andra åldersgrupperna som är studenter eller pensionärer. Jag tror att det handlar mycket om hur arbetslivet ser ut i dag. Har man en stressig vardag använder man alkohol för att koppla av och belöna sig själv på semestern.

"Fler nyktra dagar"

TT: Hur ska man undvika att dricka för mycket under sommaren?

- Se till att ha flera nyktra dagar i följd. Det gör att alkoholen går ur kroppen ordentligt. En bra regel är också att inte dricka mer än tre glas vid ett tillfälle, oavsett om det är semester eller inte.