Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic (L) får inte förnyat förtroende i Liberalernas partistyrelse. Arkivbild.

Selimovic får ge plats för Wikström i L-styre

Valberedningen i Liberalerna vill peta EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic ur partistyrelsen.

- Han har inte fått några nomineringar av länsförbund eller kommunföreningar. Och han har haft dålig närvaro (på partistyrelse-mötena), säger valberedningens ordförande Olle Schmidt till TT.

Selimovic valdes in i ledningen 2015. I november förra året prickades han av EU-parlamentet för psykiska trakasserier av sin personal.

Schmidt säger att det inte har spelat roll, åtminstone inte för valberedningen. Selimovic har överklagat prickningen och utredning pågår.

Valberedningen föreslår, inför landsmötet i Västerås om en knapp månad, att EU-parlamentarikern Cecilia Wikström väljs in i partistyrelsen.

Till nya ledamöter föreslås även Gulan Avci, Stockholm, Linnéa Darell, Linköping, Emma Gröndahl, Laholm, Mathias Karlsson, Oskarshamn och Anna-Lena Johansson, Sollentuna.

Olle Schmidt säger att förslagen speglar att valberedningen vill ha mer representation från sydöstra Sverige, i form av Mathias Karlsson, en senior kraft i form av Linnéa Darell samt en företagare och integrationskunnig i Emma Gröndahl. Gulan Avci är ordförande i Liberala kvinnor och en stark debattör i bland annat frågor om hederskultur, enligt Olle Schmidt. Anna-Lena Johansson är ordförande i det tunga länsförbundet i Stockholm. Valberedningen anser att hon har skött sitt uppdrag utmärkt även under en turbulent tid i förbundet, när Birgitta Ohlsson har utmanat Jan Björklund om partiledarposten. Den striden har Ohlsson nu gett upp.