Sverigedemokraternas Martin Kinnunen, talesperson i miljö- och klimatpolitiska frågor, och Mattias Bäckström Johansson, energipolitisk talesperson.
Sverigedemokraternas Martin Kinnunen, talesperson i miljö- och klimatpolitiska frågor, och Mattias Bäckström Johansson, energipolitisk talesperson.

SD vill stoppa stängning av kärnreaktorer

Sverigedemokraterna (SD) vill öka statens anslag till internationella klimatinvesteringar, så kallade CDM-projekt, med en halv miljard kronor. Partiet vill också att Vattenfall ska beordras att behålla Ringhals 1 och 2 i drift efter 2020.

ANNONS
|

- Det är den enskilt mest effektiva åtgärden om man vill minska utsläppen av växthusgaser, säger SD:s miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen på en pressträff om att partiet vill avsätta mer till insatser för att minska utsläppen av växthusgaser i exempelvis utvecklingsländer.

"Inte klimatpopulism"

- Andra partier sysslar med klimatpopulism, vi sysslar med effektiv klimatpolitik, säger Kinnunen efter pressträffen.

ANNONS

Partiet vill också införa ett nytt anslag i statsbudgeten, "innovativ miljöteknik", införs på 500 miljoner kronor.

Förslagen finns med i SD:s kommande valmanifest, men presenteras redan nu på grund av den pågående klimatdebatten.

SD vill skära i den rödgröna regeringens klimatinvesteringar och satsningar.

- Vi och Alliansen är i princip fullständigt eniga om att regeringens klimatåtgärder är felriktade, ineffektiva och hotar svensk tillväxt, säger Kinnunen.

Ytterligare förslag i det kommande valmanifestet är att avskaffa bränslesubventioner inom gruvindustriell verksamhet, vilket uppges spara 350 miljoner kronor årligen åt staten. SD föreslår även 100 miljoner till en vätgasstrategi samt 75 miljoner för fler laddare till elbilar i landet.

Backa från stängning

SD vill att statligt ägda Vattenfall ske beordras att backa från beslutet att två reaktorer i Ringhals ska kopplas ur den 31 december 2019, respektive den 31 december 2020. Dels för att SD ser kärnkraft som ett viktigt inslag i arbetet för att hålla utsläppen av växthusgaser nere, och dels att partiet hävdar att en stängning skulle hota tillgången påel i södra Sverige under en del av vinterhalvåret.

ANNONS

- SD ger en förvånande beskrivning av energisystemet, vi har ett stort elöverskott enligt Energimyndighetens prognos. Och det gäller även när Ringhals 1 och 2 stängs på grund av att de inte uppfyller säkerhetskraven som satts upp efter Fukushimakatastrofen, säger energiminister Ibrahim Baylan (S).

- Det förvånar mig att Sverigedemokraterna tar så lätt på säkerheten, tillägger Baylan.

TT

Fakta: SD-förslagen

Öka Sveriges anslag till klimatinvesteringar utomlands med 500 miljoner kronor årligen.

Inför nytt anslag om 500 miljoner för stöd till innovativ miljöteknik, för globala forskningsprojekt och insatser.

Avskaffa bränslesubventioner inom gruvnäringen, ger 350 miljoner till annat.

Staten bör beordra Vattenfall att stoppa avvecklingen 2020 och 2019 av Ringhals 1 och 2.

Bredda energiforskningen även till kärnenergi samt uppför en forskningsreaktor.

Inför ett anslag för vätgasstrategi om 100 miljoner per år.

Satsa 75 miljoner årligen på att bygga ut laddstolpar för elfordon.

Källa: Sverigedemokraterna

ANNONS