Charlie Weimers, tidigare Kristdemokraterna, värvas av Sverigedemokraterna och presenteras av partiledare Jimmie Åkesson under ett torgmöte på Stora torget i Motala.
Charlie Weimers, tidigare Kristdemokraterna, värvas av Sverigedemokraterna och presenteras av partiledare Jimmie Åkesson under ett torgmöte på Stora torget i Motala.

SD värvar från KD

Sverigedemokraterna värvar Charlie Weimers, kanslichef hos Kristdemokraternas EU-parlamentariker Lars Adaktusson. KD säger nu upp Weimers med omedelbar verkan och tonar ned avhoppet.

ANNONS
|

Charlie Weimers presenterades av SD-ledaren Jimmie Åkesson vid ett torgmöte i Motala. Åkesson uppgav att SD siktar på att bli störst och att bli ett statsbärande parti i Sverige.

- Fler och fler börjar förstå det. Därför börjar fler och fler från andra partier söka sig till oss, säger SD-ledaren.

Han kallar Charlie Weimers "en av de största värvningarna hittills" och "en av de mest betydelsefulla konservativa profilerna" i landet.

ANNONS

Kristdemokraterna hävdar att det inte betyder så mycket.

- Sverigedemokraterna försöker spela upp det här som en stor sak men Charlie Weimers har inte haft någon roll i rikspolitiken, säger Martin Kits, tillförordnad presschef hos KD:s partiledare Ebba Busch Thor.

Hägglund: Förlorar jobbet

Charlie Weimers, 35 år, jobbar i dag som kanslichef i Bryssel för KD:s EU-parlamentariker Lars Adaktusson. Han har även varit politisk sakkunnig hos förre socialministern Göran Hägglund (KD), som i en intervju med Dagens Nyheter säger att Weimers beslut troligtvis handlar om ekonomi.

- Lars Adaktusson kommer av allt att döma att bli invald i riksdagen på söndag. Och jag tror att det här handlar om att Charlie Weimers förlorar jobbet i Bryssel. För min del är det ju också så att en person som under förhållandevis kort tid har bytt från Moderaterna till Kristdemokraterna och nu då även Sverigedemokraterna, saknar den politiska ryggrad som man hoppas att en politiker ska ha, säger Hägglund till tidningen.

ANNONS

Den före detta KD-ledaren berättar även att partiet under åren fått resonera med Weimers kring hans åsikter, och enligt Hägglund har Weimers då sagt sig dela Kristdemokraternas värderingar fullt ut.

- Jag har också förstått att Lars Adaktusson har haft samtal med honom på senare tid, där han då skulle ha försäkrat att han är Kristdemokrat. Så han ger ju inte intryck av stadga i sina uppfattningar, säger Göran Hägglund till Dagens Nyheter.

Ingen riksdagsplats

Charlie Weimers har tidigare varit ordförande för KDU och uppger att ett av de beslut som han är mest stolt över är att slå fast att "multikulturalismen leder till ett splittrat samhälle" samt att han har kämpat för konservativa värderingar i över 20 år.

I Motala sa han också att han på senare tid framför allt arbetat med utrikespolitik.

- Jag har sett vad islamismens härjningar leder till.

ANNONS

I ett pressmeddelande från KD uppges att partiets verkställande utskott har beslutat att utesluta Charlie Weimers ur Kristdemokraterna. Han kommer även att bli uppsagd som tjänsteman i Europaparlamentet med omedelbar verkan. Weimers uppger att han redan har sagt upp sig.

Något hopp om att komma in i riksdagen på ett SD-mandat har han inte.

- Det är praktiskt och teoretiskt omöjligt, säger Weimers.

TT

ANNONS