Sverigedemokraten Teddy Nilsson, ordförande för kommunstyrelsen i Svalöv, vill förbjuda prideflaggan på den kommunala flaggstången. Arkivbild.
Sverigedemokraten Teddy Nilsson, ordförande för kommunstyrelsen i Svalöv, vill förbjuda prideflaggan på den kommunala flaggstången. Arkivbild.

SD-topp vill att kommuner avstår prideflaggan

"Förbjud exkluderingsflaggan nu!!" skrev Sverigedemokraten Teddy Nilsson om prideflaggan i ett inlägg på Facebook, rapporterar tidningen Expo. Nu förtydligar Nilsson att flaggan inte bör förbjudas generellt – men på kommunens flaggstång.

ANNONS
|

Inlägget gjordes den 4 augusti 2017 och när en av hans följare undrar vilken flagga han menar svarar Nilsson: "Prideflaggan, då den blivit hbtq-rörelsens främsta varumärke och denna rörelse ifrågasätter heteronormen".

Men Nilsson, som nyligen valdes till ordförande för kommunstyrelsen i Svalöv, skriver i en kommentar till TT att inlägget är skrivet efter en debatt om att hissa prideflaggan på kommunens flaggstång.

Laddade symboler

"Jag tycker inte att Prideflaggan ska förbjudas. Däremot bör kommunen avstå från att använda politiskt laddade symboler som riskerar att splittra snarare än att ena kommunens invånare", skriver Nilsson

ANNONS

Han kommenterar även sitt inlägg om att ifrågasätta heteronormen.

"Det är fritt för var och en att ifrågasätta det man vill. Det är en del av yttrandefriheten och något som är viktigt. Med det sagt tycker jag inte att det är kommunens uppgift att lägga fokus på just detta", skriver han.

Tidigare i veckan rapporterade Aftonbladet att Teddy Nilsson delat en text på Facebook där Centerledaren Annie Lööf kallades folkförrädare. "Väl valda ord", skrev Nilsson i en kommentar.

Klumpigt

Sverigedemokraterna ser händelsen som utagerad.

"Ytterst är det klumpigt och onyanserat givet kontexten respektive fråga är kopplad till. Man måste kunna diskutera och debattera också känsliga frågor, samtidigt som man behöver vara tydlig och balanserad i sin kritik. I detta avseende finns det fog för kritik mot inläggen. Sett till hans egna förklaringar finns det dock ingen anledning att ifrågasätta hans bakomliggande mening", skriver partiets presschef Henrik Gustafsson till TT.

TT

ANNONS