Peter Lundgren (SD) intervjuas av Aftonbladet inför onsdagskvällens debatt med andra EU-kandidater på ett Stockholmshotell.
Peter Lundgren (SD) intervjuas av Aftonbladet inför onsdagskvällens debatt med andra EU-kandidater på ett Stockholmshotell.

SD-topp motanmäler partikamrat

En förundersökning gällande sexuellt ofredande har inletts mot Peter Lundgren, förstanamn på Sverigedemokraternas lista till EU-parlamentsvalet. Lundgren har i sin tur polisanmält partikollegan Kristna Winberg för förtal, uppger han för Aftonbladet.

ANNONS
|

- Jag har precis påbörjat förundersökningen. Vi måste höra personer och gå igenom materialet, det tar en stund, säger chefsåklagare Maria Sterup vid särskilda åklagarkammaren till Expressen om förundersökningen mot Lundgren.

Peter Lundgren polisanmäldes enligt tidningen av en privatperson på tisdagen.

Lundgren anmäler Winberg

Expressen avslöjade nyligen att Peter Lundgren tagit en partikamrat på brösten mot hennes vilja under en fest. Fjärdenamnet på listan, nuvarande EU-parlamentarikern Kristina Winberg, spelade in ett samtal med kvinnan efter händelsen. Efter Expressens avslöjande meddelade SD att hon petats från partiets EU-vallista.

ANNONS

Peter Lundgren säger till Aftonbladet att han har polisanmält Kristna Winberg för förtal.

- Det sättet hon hänger ut mig på i varenda intervju, det känns inte okej, säger han till tidningen.

Lundgren välkomnar att en förundersökning inletts.

- I stället för att det har varit medierna som i mångt och mycket som har varit både åklagare, domare och bödel så går vi in i rättssystemet nu och låter dem titta på det i stället. Det välkomnar jag att det blir på det viset, säger han.

Åkesson välkomnar förundersökning

SD:s partiledare Jimmie Åkesson säger till P4 Jönköping att han välkomnar åklagarens beslut:

- I grunden kan jag väl tycka att det är bra trots allt. Att det inte är medierna, inte Peters politiska motståndare och inte heller hans politiska kolleger som ska utreda det här, om det nu ska utredas. Då är det bättre att rättsvårdande myndigheter får ta en titt på det. Men just det förändrar inte mitt förtroende för Peter och hans fortsatta gärning i Europaparlamentet.

ANNONS

Efter avslöjandet publicerade Sverigedemokraterna en film där Peter Lundgren talar med den kvinnliga partikamraten om händelsen. Lundgren säger där att han betedde sig tölpigt, och att han var en "dumbom". Kvinnan själv beskriver händelsen som en jobbig situation, men säger i filmen att händelsen är utagerad.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs felaktig uppgift om åklagarens beslut.

TT

ANNONS