Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Liberalernas vice partiledare Christer Nylander talar under politikerveckan på Spånga IP i Järva.

SD: Regeringens feministiska politik är skamlig

Nästan 10 000 personer besökte Järvaveckan på fredagen. Och politikernas fokus kom att hamna på frågor om gemenskap och kvinnors utsatthet.

Järvaveckans tredje dag blev partiledarfri. Varken Liberalernas Jan Björklund eller Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson medverkade. I stället var det de vice partiledarna Christer Nylander (L) och Julia Kronlid (SD) som höll tal från scenen.

Nylander var först ut och ägnade en stor del av sitt tal åt att prata om hur Sverige ska bli mer öppet och inkluderande.

- Vi behöver inte ett "vi" som är svartsjukt och övervakat och med människor som inte sätter något högre än nationen.

Fler poliser

I stället behövs tilliten stärkas på tre områden, enligt Nylander. För det första ska problemet med ouppklarade brott lösas genom fler poliser, starkare domstolar och förebyggande arbete på skolorna. Sedan ska populismen stävjas genom mediernas roll att granska och spegla och ett fritt och rikt kulturliv.

Till sist behövs en fungerande skola och sjukvård för alla – för att fler ska känna framtidstro och för att fler ska kunna lita på välfärden.

- Föräldrarnas bakgrund ska inte avgöra elevernas framtid, sade Christer Nylander till åskådarna runt scenen.

Splittring i landet

Julia Kronlid tog avstamp i samma tema när det blev hennes tur att kliva upp på scenen. Hon påpekade att det finns en splittring i landet, men att den inte handlar om bakgrund, kön, ålder eller födelseort.

- Splittringen i Sverige finns mellan dem som vill förstöra landet och dem som vill bygga landet, mellan dem som vill bränna bilar och dem som vill bygga bilar, säger Kronlid.

Hon pekade ut kriminalitet och i synnerhet mäns våld mot kvinnor som särskilt stora problem i så kallade utsatta områden.

- Vi föreslår skärpta straff för sexualbrott, som ofta drabbar kvinnor. Vi vill också se en nationell handlingsplan för både kommuner och polisen för att återigen kunna skapa lag och ordning och trygghet i utsatta områden.

SD vill också satsa mer pengar på kvinnojourer och skärpa straffen för dem som överträder kontaktförbud, påpekade Kronlid och passade även på att rikta en känga mot den sittande regeringen.

- Den så kallade feministiska regeringen har varit upptagen med att diskutera kvotering i bolagsstyrelser och sätta käppar i hjulet för familjer och tycker att de ska bestämma hur vi ska planera vårt livspussel, i stället för att ta tag i verkliga problem.

- Det tycker jag är skamligt, sade hon.