Hanna Wigh, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, lämnar partiet i protest mot hur visselblåsare behandlas. Arkivbild.
Hanna Wigh, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, lämnar partiet i protest mot hur visselblåsare behandlas. Arkivbild.

"SD har inte råd med Wighs avhopp"

Hanna Wighs avhopp innebär att tre kvinnliga riksdagsmän hoppat av från SD på två år.

ANNONS
|

I TV4:s Kalla Fakta avslöjar Sverigedemokraternas Hanna Wigh att hon hoppar av partiet för att bli politisk vilde. Anledningen ska vara att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp i riksdagens lokaler.

En manlig riksdagskollega ska ha tagit strupgrepp på Wigh, och kört upp ett finger i hennes underliv, enligt Wigh.

Övergreppet ska ha varit ett sätt att straffa henne för att hon avslöjat att en partikollega förskingrat pengar.

För tredje hösten i rad drabbas Sverigedemokraterna av att en kvinnlig riksdagsman hoppar av för att bli politisk vilde – efter att Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson hoppat av 2015, och Anna Hagwall 2016.

ANNONS

Svårt vara kvinna

Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid den borgerliga tankesmedjan Timbro, tror att händelserna kan skada Sverigedemokraternas försök att locka fler kvinnor till partiet.

- Sverigedemokrater har ett jättebekymmer med rekrytering av kvinnor. Det är en mansdominerad organisation, och det finns en bild av att det finns en manschauvinistisk kultur i partiet, säger han till TT och fortsätter:

- Avhoppen har olika anledningar, men oavsett förklaring så förstärker det här bilden av att det är ett parti som det är svårt att vara kvinna i. Det höjer ytterligare tröskeln för kvinnor som skulle vilja engagera sig, och det har man inte råd med.

Anmäler sig själva

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge håller inte med om att partiet har svårt att locka kvinnliga företrädare.

- Jag upplever inte det som ett problem. Vi är en ung organisation som växer snabbt, och det är möjligt att vissa personer fått roller som de inte varit lämpliga för, säger han.

ANNONS

Vinge menar att varken Jimmie Åkesson, eller någon annan inom Sverigedemokraterna haft kännedom om det påstådda övergreppet, och att han inte vet vem den anklagade riksdagsmannen är. Vinge polisanmälde själv händelsen på måndagsmorgonen.

- Det är jätteviktigt att vi reder ut det här. Stämmer det här så handlar det om ett grovt sexuellt övergrepp, och det har alltså TV4 vetat om i flera månader utan att anmäla. Jag tycker att det är djupt oetiskt, säger han till TT.

Andreas Johansson Heinö menar att polisanmälan är nödvändig.

- Man måste visa handlingskraft nu och stå bakom den som är utsatt, för att begränsa skadan. På så vis behöver man inte heller ta ställning, det får rättsväsendet göra. Det som kan vara besvärligt är om det skulle komma fram uppgifter om att det funnits uppmaningar från högre ort om att inte anmäla. Då skulle skandalen kunna växa, säger han.

ANNONS

Smutskastats

Ytterligare ett tiotal sverigedemokrater som Kalla fakta intervjuat vittnar om en partikultur där visselblåsare blir smutskastade, trakasserade eller uteslutna ur partiet.

- Jag blev utesluten för att jag berättade om sexuella trakasserier, säger en kvinnlig SD-ledamot, som vill vara anonym, i tv-programmet.

Den före detta biträdande säkerhetschefen inom SD, Per Vegelow, säger i tv-programmet att den utpekade riksdagsmannen utsatt flera kvinnor för sexuella trakasserier.

Ytterligare en kvinna, Maddelen Larsson som representerat Sverigedemokraterna i Falköpings kommunfullmäktige, lämnar partiet. Även hon uppger i tv-programmet att hon utsatts för sexuella trakasserier.

TT har vid flera tillfällen sökt SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

TT

ANNONS