En myndighetssajt ska vägleda potentiella solcellskonsumenter. Arkivbild från Norge.
En myndighetssajt ska vägleda potentiella solcellskonsumenter. Arkivbild från Norge.

Satsning på solelsinfo till spekulanter

Energimyndigheten lanserar en ny webbportal för att vägleda hugade konsumenter bland olika solcellslösningar för hemmet. Tanken är att samla objektiv information om alla villkor på ett och samma ställe.

ANNONS
|

Det är i första hand småhusägare som ska få hjälp att navigera bland regler, subventioner, produkter och tekniska lösningar för att kunna sätta upp en egen anläggning.

- Vi har sett att det finns ett stort behov av information från en garanterat objektiv källa, där det är säkert och samlat och med all aktuell information som förekommer, säger Sara Grettve, projektledare på Energimyndigheten, till TT.

ANNONS

- Och dels ser vi ett ökat behov, i takt med att intresset för att investera i solceller ökar så mycket som det gör.

På regeringsuppdrag

Solelportalen, som den nya sajten heter, är del av ett regeringsuppdrag som myndigheten har fått om att tillgängliggöra information om miljövänliga energilösningar. Boverket, Elsäkerhetsverket, Energimarknadsinspektionen och Skatteverket har bidragit. Mycket av den information som finns tillgänglig i dag kommer från kommersiella källor.

- En fråga som är vanlig, en övergripande sådan, är i vilken ordning man tar tag i det, att man inte vet var man ska börja med solcellsinstallationen, säger Sara Grettve.

På sajten kan man få vägledning steg för steg genom processen.

- Det första man kommer in till på sidan är att utvärdera sina förutsättningar. Då handlar det om att se om ens tak ligger i ett bra läge, om det är skugga stor del av dagen, den typen av frågeställningar.

ANNONS

Bygglov och subvention

En vanlig missuppfattning är att man blandar ihop solel med solvärme, säger Grettve. Det är alltså tal om energilösningar – inte lösningar för uppvärmning av till exempel kranvatten.

Framför allt har det tagits många politiska initiativ de senaste åren. Regeringen har infört ett investeringsstöd på en knapp miljard kronor fram till år 2020. Den 1 augusti slopades bygglovskravet på solpaneler. Och nu, från och med den 3 september, har EU tagit bort tullavgifter på kinesiska solcellsmoduler.

- Man har gjort förändringar för att underlätta för mikroproducenter. Det som blir ett problem när förändringarna sker är att man kanske inte hänger med i den senaste uppdateringen av dem, säger Sara Grettve.

- Det handlar om att hålla sig à jour med vad som är aktuellt, vad som är relevant för en själv.

TT

Fakta: Solcellsenergi

En solpanel omvandlar energin i solstrålar som träffar cellerna till el. Solceller började användas i Sverige på 1970-talet och på senare tid har det blivit allt vanligare att ansluta dem till elnätet, i takt med att tekniken blivit allt billigare.

Vid årsskiftet 2016/2017 uppskattades att den totala solcellseffekten i Sverige kunde uppgå till cirka 193 megawatt. Det är en försvinnande liten andel av elmixen, men den växer mycket snabbt – med 50–100 procent per år.

En enskild modul omvandlar i dag ungefär 14 procent av solenergin till el – vilket innebär att en kvadratmeter solceller kan ge 150 watt en solig, svensk dag.

Privata anläggningar som producerar mer el än vad hemmet behöver matar ut överskottet på elnätet. Den kan då säljas till företag.

Källa: Energimyndigheten

ANNONS