Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nyamko Sabuni meddelar att hon kandiderar till posten som partiledare i Liberalerna under en pressträff i Stockholm.

Sabuni vill ta över efter Björklund

Tidigare ministern Nyamko Sabuni vill bli ny partiledare för Liberalerna. Och blir hon vald vill hon ta itu med integrationspolitiken.

I slutet av juni väljer Liberalerna en ny partiledare efter Jan Björklund. Nyamko Sabuni är den första som kliver fram och säger att hon vill ta över partiet, som brottas med både lågt väljarstöd och intern splittring.

Ett av problemen som hon ser är att liberaler helst pratar om frågor som de själva är intresserade av, snarare än att svara på medborgarnas frågor.

- Vi pratar om skolan, om EU. Vi pratar om värnskatt. Vi kan inte bara fortsätta att prata om värnskatten när vi har de största klyftorna, enligt OECD, säger Sabuni.

Själv anser hon att integration är den viktigaste frågan, både för partiet och för landet. Bristerna visar sig i dåliga skolresultat i utsatta områden, hög arbetslöshet och gängkriminalitet.

- Integrationen hänger ihop med alla andra frågor. Det handlar om ekonomi, välfärd och migration. Det är en viktig fråga för alla. säger Nyamko Sabuni.

Fel frysa ut SD

Frågan om regeringssamarbete med Socialdemokraterna har orsakat stor splittring i partiet. Men nu när det så kallade januariavtalet mellan S, MP, C och L är på plats, anser Sabuni att det ska hållas. Man ska kunna lita på Liberalerna, säger hon.

- Men jag önskar att man berättar mer om vad man vill åstadkomma. Så här långt har man bara berättat att man vill minimera Sverigedemokraternas inflytande, säger Nyamko Sabuni.

Hon tycker att det är fel att frysa ut SD i rikdagens utskottsarbete och ser inga problem med att man skriver samman sig i frågor där partierna tycker lika.

Däremot tror hon inte på ett närmare samarbete med SD.

- De har en mörk historia och står för en ideologi där de själva säger att liberalismen är deras största fiende, säger partiledarkandidaten.

Välregisserat

Den senaste tiden har Nyamko Sabuni rest runt i landet och träffat medlemmar. Hennes lansering av kandidaturen var välregisserad och pressträffen hölls i samband med ett studiebesök hos nystartade företag. I en video på Facebook förklarade Sabuni samtidigt att hon sagt upp sig från sitt jobb som hållbarhetsdirektör på teknikkonsultföretaget ÅF. Och flera intervjuer med henne i olika tidskrifter publicerades också.

Nyamko Sabuni gjorde kometkarriär i dåvarande Folkpartiet, numera Liberalerna, i början av 2000-talet. Hon var integrationsminister i Reinfeldts första Alliansregering och blev sedan jämställdhetsminister och biträdande utbildningsminister.

Hon har varit engagerad i integration och jämställdhet, framförallt vad gäller nyanlända kvinnor, hedersförtryck och våldsbejakande extremism.

- Det talas ofta om att jag är hård mot nyanlända och invandrare. Jag är inte hård mot någon. Det jag talar om är att det är viktigt att man skapar förutsättningar för dem från samhällets sida, säger Sabuni.

Hon vill att L ska driva en migrationspolitik som är "solidarisk men samtidigt realistisk". Hon vill också att partiet ska utveckla sin miljö- och klimatpolitik.

Och när valet 2022 närmar sig ska partiet utvärdera samarbetet mellan S, MP, C och L och ge klart besked i regeringsfrågan.

Själv hoppas hon på en ny Alliansregering.

- Jag önskar att vi gick till val på att vi fyra partier igen vill bilda regering, säger hon.

Välkomnar kandidatur

Sabuni har framförallt stöd av de i partiet som är kritiska till samarbetet med S.

Det viktiga partidistriktet Stockholms län har i stället fört fram EU-kommissionär Cecilia Malmström, partiets gruppledare i riksdagen Christer Nylander, och förre integrationsministern Erik Ullenhag.

- Jag tycker att det är bra att hon träder fram, och jag hoppas att det blir fler som träder fram och kan kandidera, säger ordföranden Anna-Lena Johansson.

Cecilia Malmström har bestämt tackat nej till att bli partiledare, men i övrigt har det varit tyst. Den 15 april avslutas partiets första sonderingsfas inför partiledarvalet. Därefter väntas fler kandidater träda fram.