Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni under Liberalernas turné med utfrågning av partiledarkandidaterna. Arkivbild.

Sabuni utsedd till Liberalernas huvudkandidat

Liberalernas valberedning föreslår att Nyamko Sabuni blir ny partiledare. Detta efter att en stor majoritet av partiets länsförbund ställt sig bakom henne. Men valberedningen är splittrad – och partiledarstriden är inte över.

Valet stod mellan de tidigare ministrarna Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag, de två kvarvarande kandidaterna efter att riksdagsledamoten Johan Pehrson hoppat av partiledarstriden i helgen.

En överväldigande majoritet av partiets 21 länsförbund ställde sig bakom Sabuni, många av dem efter att ha hållit rådgivande medlemsomröstningar. Även Liberala studenter har nominerat henne.

"Jag är tacksam för det förtroende som majoriteten medlemmar, 18 länsförbund och valberedningen visar mig", säger Nyamko Sabuni i en skriftlig kommentar till TT.

"Politiskt mod"

Valberedningens ordförande Olle Schmidt om varför man valde Sabuni:

- Hon har visat politiskt mod, hon är tydlig och hon vill se till att Sverige får en liberal vision och ett starkare liberalt parti. Hon har erfarenhet, inte bara från politiken, utan från näringslivet, och det ser vi som en väldig tillgång, säger Olle Schmidt.

Valberedningen var inte enig – två av sju ledamöter reserverade sig och vill i stället se Erik Ullenhag som partiledare.

Ullenhag stöds dock bara av två länsförbund, liksom Liberala ungdomsförbundet och Liberala kvinnor.

Och för valberedningen var Sabunis uppbackning ute i landet avgörande, även om man valde att bortse från utfallen i de olika medlemsomröstningarna.

Men Ullenhag har större faktiskt stöd i partiet än vad antalet nomineringar ger sken av, menar de två som reserverar sig.

- Jag är inte förvånad över att valberedningen landade i det här. Det var en majoritet av förbunden som stödde Nyamko. Men det fanns en minoritet lite varstans som föreslog Erik och så blev det även i valberedningen, säger Monica Brohede Tellström, en av ledamöterna som reserverade sig.

Fortsatt ledarstrid

Att valberedningen presenterat sin huvudkandidat betyder inte att partiledarstriden är över.

Frågan avgörs slutgiltigt på fredag, då 183 ombud röstar på Liberalernas extra landsmöte.

Ombuden representerar de olika förbunden, men omröstningen är sluten och ombuden är fria att rösta på vilken kandidat de vill. Flera har redan meddelat att de kommer lägga sin röst på Ullenhag i stället för Sabuni, i strid med sina länsförbund.

- Jag tror att varje ombud nu kommer att använda de här dagarna åt att väga alla möjliga argument och faktorer mot varandra, säger Monica Brohede Tellström.

Erik Ullenhag vill inte kommentera valberedningens nominering eller vad den innebär för hans fortsatta kandidatur.

Ullenhag hänvisar i stället till ett inlägg han publicerade på Facebook efter valberedningens besked – en utläggning om hans syn på partiets framtid som avslutas med orden: "Vi ses på landsmötet!"

Den avhoppade Johan Pehrson meddelade i söndags att han avsåg att ställa sig bakom valberedningens kandidat, vem det än blev. Nyamko Sabuni tackar Pehrson för detta "tydliga ställningstagande".

"Nu ser jag fram emot landsmötet på fredag", säger Nyamko Sabuni.

Att splittringen i partiet följt med in i valberedningen och nu fortsätter in på landsmötet är inte enbart negativt för den som slutligen väljs till partiordförande, menar Joakim Rönnbäck, valberedningens andra ledamot att reservera sig mot Sabuni.

- Den offentliga bilden av oenigheten inom partiorganisationen blir tydligare. Men det är ett bra underlag för en ny partiordförande att se var det finns intern kritik att jobba med, säger Joakim Rönnbäck.