I juni var det soligt och mycket varmt i stora delar av landet. Det gjorde att soldyrkande människor sökte sig ut i solen, så även huggormarna. Det ledde till att Giftinformationscentralen fick in en hel del samtal om misstänkta huggormsbett.
Samtalen kommer in varje år vid den här tiden menar Erik Lindeman, läkare på Giftinformationscentralen
– När det är varmt ute ligger ormarna ute och solar, precis som människorna, då riskerar vi att mötas, säger Erik Lindeman.
I juni i år var det lite fler samtal än genomsnittet några år bakåt i tiden, vilket berodde på värmen säger Erik Lindeman. Under samma månad sökte 104 personer sig till sjukhus runt om landet för misstänkta huggormsbett, vilket är något högre än snittet.
Mellan 200 till 400 personer söker vård varje år för misstänkt huggormsbett, flest fall är mellan juni till augusti, men bett förekommer från april till oktober.
Åk alltid till sjukhus vid huggormsbett
Från mitten av 1950-talet fram till att det moderna motgiftet lanserades på 1990-talet dog en människa var tionde år av huggormsbett i Sverige.
Att bli biten av en huggorm leder numera extremt sällan till döden. Vad Erik Lindeman känner till, så dog en person här senast 1996. I Indien däremot dör ungefär 50 000 personer, årligen av ormbett, och många fler får amputera en kroppsdel av dessa bett. Så vår huggorm är mycket snällare menar han.
Men att bli biten är ändå långt ifrån ofarligt. För mellan 100 och 150 personer får årligen motgiftsbehandling på grund av att de blivit såpass påverkade av ett huggormsbett.
– Man ska ha stor respekt för huggormsbett, för nästan varje år är det något enstaka fall där den som blivit biten, blir så sjuk av bettet att man tänker – det där var nära ögat. Motgiftet som finns på sjukhusen kan verkligen göra skillnad i de fallen, säger Erik Lindeman.
Torrbett från huggormen
Ibland sprutar ormen inte in gift, men när det händer kan man inte veta.
– Om ormen sprutat in gift, blir du påverkad oavsett, det har inget med din känslighet att göra säger Erik Lindeman.
När han pratar om känslighet, menar han att en del som till exempel blir stuckna av en geting får en allergisk reaktion, för att de just är allergiska mot getingens stick.
Vid huggormsbett kan man få stora svullnader, och om giftet kommit in i blodcirkulationen kan man man bli riktigt sjuk. Symtomen är då till exempel illamående, kräkningar, svårt att andas och blodtrycksfall.
– Vi rekommenderar att man alltid tar sig till sjukhus om man blivit biten, och inte väntar på eventuella allvarliga symtom hemma eller i skogen.
Information om huggormen och dess bett
• Behandla huggorm med respekt, försök inte fånga eller röra ormen. Håll avstånd
• Huggormen kan bita utan att spruta in bett (torrbett), men injicerar oftast gift.
• Om huggormen sprutat in gift i samband med bettet så kommer detta att leda till skada. Hur man reagerar har inte med individuell känslighet eller allergi att göra
• Om du blivit biten ta dig till sjukhus. Be om hjälp, försök att röra så lite på den bitna kroppsdelen som möjligt. Spring inte.
• Om du blivit biten lämna bettstället ifred (skär inte, försök inte suga ut gift, sätt inte på avsnörande förband)
• Det finns viss risk för ”allmänpåverkan” om giftet kommer ut i blodet, med kräkningar, blodtrycksfall och andningssvårigheter.
• Det finns stor risk för skador vid bettstället med en svullnad som breder ut sig under flera timmar efter bettet och kan bli omfattande (hela benet eller armen).
• Om man blivit biten och uppvisar tecken till att giftinjektion skett finns ett effektivt motgift att få på sjukhus.
Källa: Erik Lindman, läkare på Giftinformationscentralen.