Det är full fart på partiernas och toppkandidaternas sociala medier-konton. Men när det kommer till betalda inlägg har de olika strategier.
Det är full fart på partiernas och toppkandidaternas sociala medier-konton. Men när det kommer till betalda inlägg har de olika strategier. Bild: Anders Humlebo

Så jobbar partierna på sociala medier

I skuggan av Sverigedemokraternas anonyma konton pågår ett mer traditionellt valkampanjande på sociala medier.
Flera partier trappar upp sitt annonserande – medan Liberalerna gör precis tvärtom.
– Fattiga partier behöver vara mer strategiska med sitt arbete, säger medieforskaren Marie Grusell.

ANNONS

MP:s toppkandidat Alice Bah Kuhnke äter falafel i Tiktok-klipp och på Instagram virar C:s Emma Wiesner in sig i EU-flaggan i en kohage. På SD:s Facebook-sida trummas budskapet in att partiet vill bygga murar. Det märks att det är valtider i sociala medier.

– Våra studier visar att partierna är ganska professionella. De har blivit väldigt duktiga på att integrera sociala medieplattformar i sin verktygslåda när de kommunicerar med väljarna, säger medieforskaren Marie Grusell vid Göteborgs universitet.

Det handlar inte nödvändigtvis om att få väljare att byta sida. I ett val med lågt deltagande handlar det om att få sina väljare att masa sig till urnorna, och rikta fokus mot ämnesområden där partiet är starkt.

ANNONS

Partierna köper mest reklam på Facebook, Instagram och till viss del Youtube. Många partier och företrädare har sedan förra valet skaffat konton på Tiktok.

– Man vill synas, få fram ett budskap och forma bilden av en sakfråga, sammanfattar Grusell.

Blir ett grupptryck

Per Rosencrantz är opinionsanalytiker och var tidigare kommunikationschef för M. Han lyfter fram korta videoklipp i kombination med text, där man exempelvis väljer ut en snutt från en debatt med något slagfärdigt, eller för att få motståndaren att framstå i dålig dager, som något som kan slå igenom i bruset.

– Ett klipp som annars skulle fått väldigt liten uppmärksamhet kan via sociala medier få väldigt stor uppmärksamhet, säger han.

Inläggen har också betydelse inåt partiet.

– Alla partiaktiva börjar lägga upp att de är ute och valkampanjar. Om man ser andra kampanja känner man själv ett ansvar att gå ut och kampanja.

Väljer andra platser

När det gäller annonsering i sociala medier satsar S och C mer än tidigare val. L, som satsade lejonparten av annonsslanten på sociala medier i valet 2019, har i princip valt bort dem helt i år.

– Det är klart att det finns många fördelar med sociala medier. Människor finns där och det är många som är inne och läser inlägg. Men det finns ju också många problem med sociala medier, säger André Nilsson, L:s kommunikationschef.

ANNONS

Han nämner en risk för att känslig användardata samlas in, eller att innehåll i kommentarsfält spårar ur.

– Jag tror inte att någonting går förlorat. Det är alltid strategiska val. Vi väljer andra platser att synas på i stället.

EU-toppkandidaterna med flest följare på sociala medier.
EU-toppkandidaterna med flest följare på sociala medier. Bild: Anders Humlebo

Fakta: Så satsar partierna på sociala medier

Socialdemokraterna: En stor del av marknadsföringsbudgeten, större än tidigare val, satsas på sociala medier, framför allt Facebook, Instagram och Youtube.

Moderaterna: Annonser på Instagram och Facebook.

Liberalerna: Ingen annonsering på sociala medier, men företrädare och partiet är aktiva på flera plattformar.

Vänsterpartiet: Av en marknadsföringsbudget på 400 000 kronor går en stor del till sociala medier, främst Instagram och Facebook, men även Youtube.

Miljöpartiet: Av en marknadsföringsbudget på 1 miljon prioriteras digital marknadsföring, primärt Facebook och Instagram.

Centerpartiet: Satsar något mer på marknadsföring i sociala medier än förra EU-valet, främst på Facebook och Instagram, med målet att nå unga väljare.

Kristdemokraterna: Har inte svarat på frågorna.

Sverigedemokraterna: Har inte svarat på frågorna.

Källa: Respektive parti

ANNONS