Ida Karkiainen, ordförande i riksdagens konstitutionsutskott. Arkivbild.
Ida Karkiainen, ordförande i riksdagens konstitutionsutskott. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

S vill att mediestödet arbetas om

Socialdemokraterna är kritiska till regeringens nya mediestöd. Nu vill partiet ha dialog med regeringen och hoppas att lagförslaget ska arbetas om.

ANNONS
|

– Vi ser många farhågor med det nya mediestödet, säger Ida Karkiainen (S), ordförande i riksdagens konstitutionsutskott.

Hon varnar för att förslaget, så som regeringen lagt fram det, kommer att skapa "väldigt höga" trösklar för att starta en ny tidning.

S anser också att stödet måste behovsprövas för att gå till dem som behöver det mest, en paragraf som fanns med i utredningens ursprungliga förslag men som inte finns med i regeringens proposition.

Tidigare har S kritiserat demokrativillkoret, som man anser urvattnats. Dessutom vill partiet att mediestödet utvärderas redan efter två år istället för fem.

– Presstödet är historiskt en viktig politisk fråga för många politiska partier, där vi sett ett värde i att vara överens brett över blockgränserna, säger Ida Karkiainen.

ANNONS

– Vi hoppas att vi kan ha en god dialog med regeringen och se till att frågetecknen rätas ut, eller att vi kan i konstruktiv anda se till att förslaget blir så bra det kan bli.

ANNONS