Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Gymnasieminister Anna Ekström (S) med civilminister Ardalan Shekarabi (S) i förgrunden. Arkivbild.

S till val på stopp för religiösa friskolor

Religiösa friskolor hör inte hemma i svensk skola, anser Socialdemokraterna. Nu går partiet till val på löftet om att förbjuda religiösa friskolor, gamla som nya.

- Vi är livrädda för den segregation som vi ser i det svenska skolsystemet. Och vi ser att vi med religiösa friskolor också får en segregation som är på religiös grund. Så vill vi inte ha det, säger gymnasieminister Anna Ekström (S) på en pressträff tillsammans med civilminister Ardalan Shekarabi (S).

De vill att skolan ska vara en mötesplats för elever med olika bakgrund. Men i de religiösa friskolorna sker inga sådana möten, och problemet har ökat de senaste åren, anser ministrarna.

Reciterar skrifter

- De marknadsför sig genom att erbjuda religiös uppfostran eller tävlar i vem som bäst kan recitera religiösa skrifter. Och de marknadsför sig faktiskt utifrån affärsidén att öka segregationen i den svenska skolan, säger Ardalan Shekarabi.

Redan i dag är det förbjudet med konfessionella inslag i undervisningen. Men S vill även förbjuda detta under resten av skoldagen i all skolverksamhet, till exempel på morgonsamlingar. Ingen elev ska utsättas för religiös indoktrinering, vare sig av en präst eller imam, är beskedet.

För de religiösa friskolor som redan finns i dag innebär S-förslaget inte att de måste stänga – så länge de tar bort alla konfessionella inslag och rättar sig efter skollagen och läroplanen.

Totalförbud

S har redan ett likartat kongressbeslut, men nu utvecklar partiet detta till ett vallöfte om att helt förbjuda religiösa friskolor. Förslaget har inte stöd av en riksdagsmajoritet, eller ens i hela regeringen.

Vänsterpartiet stödjer idén medan Liberalerna och Sverigedemokraterna bara vill förbjuda nya religiösa friskolor.

- Det första och enklaste steget är att inte tillåta några nyetableringar. Sedan måste man titta på de skolor som finns. Jag tycker att man ska ha en mycket, mycket sträng granskning och vara beredd att dra in tillstånd för dem som gör övertramp, säger Liberalernas ledare Jan Björklund.

Lika för alla

En lagstiftning måste gälla lika för alla religioner. Men Björklund är tydlig med vilka religiösa friskolor han ser som ett problem.

- Den tillväxt som nu sker av nya religiösa friskolor handlar om islamiska friskolor i våra förorter och de vänder sig till de barn som mest av allt behöver integreras i Sverige, säger han.

Judiska skolor har en skyddad ställning genom lagstiftningen om nationella minoriteter. Men Anna Ekström tror ändå inte att de hade påverkats av S-förslaget.

- När det gäller de judiska skolor vi har i Sverige i dag, ser jag inga skillnader jämfört med dagens system. För så vitt jag vet så har de inga konfessionella inslag i sin skolverksamhet, säger Anna Ekström.