Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar familjeveckan en gång till vid en pressträff på partikansliet.

S sockrar familjeveckan

Föräldrar med ensam vårdnad får två veckors extra ledigt med sina barn. Det beskedet gav finansminister Magdalena Andersson (S) med anledningen av partiets förslag förra veckan om att närmare en miljon föräldrar ska få en extra vecka ledigt i samband med sina barns lov.

Kostnaden för statskassan blir densamma, 5,4 miljarder kronor.

- Kostnaden förändras inte, det här har varit vår utgångspunkt i våra beräkningar hela tiden, säger Andersson på en pressträff.

Tilläggsförslaget beräknas beröra cirka 50 000 föräldrar, enligt S. Tanken är att föräldrarna ska få ersättning från Försäkringskassan i enlighet med reglerna för vab (vård av sjukt barn).

Två gånger

De två veckorna gäller inte skilda föräldrar med delad vårdnad, utan bara föräldrar som har ensam vårdnad.

Men att partiet medvetet ska ha mörkat tilläggsupplysningen för att få presentera förslaget två gånger, förnekar Magdalena Andersson.

- Så smarta strategier kommer man oftast på efteråt, säger hon till TT och hänvisar i stället till att hon med flera fått väldigt många frågor om vad som gäller för just de som har ensam vårdnad, eftersom de annars skulle få färre lediga dagar med sina barn än familjer med två närvarande föräldrar.

Till den kritiska oppositionen och Svenskt Näringsliv som sågat förslaget jäms med fotknölarna, säger Andersson:

- Det här är mycket mer angeläget än skattesänkningar för miljonärer.

Valfläsk

Dyrt valfläsk, kallar Svenskt Näringslivs chefsekonom Bettina Kashefi S-förslaget.

- Jag tror att väljarna genomskådar detta som valfläsk och att man tycker att det finns viktigare satsningar att göra. Det är en väldigt dyr reform som drabbar företagens kompetensförsörjning med stora samhällsekonomiska konsekvenser som följd.

Magdalena Andersson köper inte Svenskt Näringslivs kostnadsberäkningar på 33 miljarder kronor för samhällsekonomin i form av bland annat minskad produktion, belopp som även fristående ekonomer nämner.

- Då skulle de rikaste samhällena vara de som inte har några barn. Det är ett kortsiktigt sätt att räkna på, säger hon.