Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det ska bli svårare för grovt kriminella personer att komma undan Kronofogden, anser Anders Ygeman, ledare för S-riksdagsgruppen. Arkivbild.

S: Polisen ska kunna omhänderta tillgångar

Det ska bli lättare för staten att frånta grovt kriminella brottslingar deras klockor, kontanter och bilar. Det är ett av de nya vallöftena från Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna vill utöka polisens möjligheter att beslagta kriminella personers tillhörigheter. I dag krävs det att det föreligger en konkret brottsmisstanke för att polisen vid exempelvis en rutinkontroll ska få beslagta en bil eller dyrbara smycken hos en kriminell person med skulder.

- Typexemplet är en trafikkontroll där polisen har stoppat en grovt kriminell person som de vet har stora skulder till samhället. Då kan polisen i dagsläget inte distansutmäta de här tillgångarna eftersom det krävs en konkret brottsmisstanke. Därför tvingas de till att bara vinka förbi bilen, säger Anders Ygeman till TT.

Håller med Kronofogden

Kronofogden flaggade i höstas för att man ville se större befogenheter för polisen att omhänderta egendom för kriminella, som sedan kan utmätas. Myndigheten hänvisade då bland annat till att beslagtagandet av exempelvis kontanter, klockor och bilar är en effektiv metod för att komma åt den ekonomiska brottsligheten, en uppfattning som Anders Ygeman delar.

- Ska vi lyckas knäcka de här kriminella gängen måste vi också kunna ta ifrån dem den här typen av tillgångar.

"Dålig signal"

TT: Finns det inte en anledning till att dagens regler ser ut som de gör ur ett rättssäkerhetsperspektiv?

- Jo, det gör det. Men jag anser att det är stötande när polisen i en trafikkontroll stoppar en grovt kriminell som kör runt i en lyxbil och samtidigt har stora skulder till samhället, skulder som polisen i dag inte har möjlighet att säkra.

- Det ger en väldigt dålig signal, just det här med att som yrkeskriminell kunna framstå som att man lever det goda livet. Det är ett sätt för de kriminella gängen att rekrytera nya medlemmar.