S och MP öppnar dörren för Centerledaren Annie Lööf som sonderingsperson. Arkivbild.
S och MP öppnar dörren för Centerledaren Annie Lööf som sonderingsperson. Arkivbild.

S och MP öppnar för Lööf

Allt pekar på att Moderatledaren Ulf Kristersson blir nedröstad i nästa veckas statsministeromröstning. Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet öppnar nu för att Centerledaren Annie Lööf då ska få sondera för en ny regering.

ANNONS
|

På onsdag klockan nio röstar riksdagen om Ulf Kristersson som statsminister. Det står klart efter talman Andreas Norléns möte med riksdagspartiernas gruppledare.

Senast på måndag måste Kristersson ha talat om för talmannen vilka partier som ska ingå i den regering som han vill bli statsminister för. Än så länge är det bara Kristdemokraterna som har tackat ja.

Centern och Liberalerna vill inte sitta i en regering som behöver stöd av Sverigedemokraterna. De står också fast vid att de – av samma skäl – tänker rösta nej till Kristersson som statsminister.

ANNONS

- Jag bedömer det som osannolikt att vi kommer att ändra på det, säger Centerns Annie Lööf om sitt partis linje.

Ett annat skäl till att C och L tänker rösta nej till Kristersson är att de anser att man inte undersökt ett samarbete mellan Miljöpartiet och Alliansen tillräckligt.

Det är inte heller säkert att Kristersson får Sverigedemokraternas röster. SD:s verkställande utskott har flera möten denna vecka där man bland annat diskuterar vad som ska krävas för att rösta ja till Moderatledaren som statsminister.

- Vi kommer att avvakta och försöka få så mycket information vi bara kan innan vi fattar ett slutgiltigt beslut, säger SD:s gruppledare Mattias Karlsson.

S öppnar

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman tycker att det ser mörkt ut för Kristersson. Han öppnar för att Annie Lööf skulle kunna bli nästa person att få talmannens sonderingsuppdrag.

ANNONS

- Jag vill inte ta ställning till det nu, men vi har inte varit avvisande till att så skulle kunna ske, säger Ygeman.

- Det är väl rimligt att talmannen får gå fram och pröva de alternativ han tror skulle kunna nå framgång.

Lööf har varit villig att ta på sig sonderingsuppdraget, men häromdagen framkom att M och KD satt stopp för att hon skulle få sondera å Alliansens vägnar.

- Jag står ju till förfogande som sonderingsperson för att lösa upp knutar, framför allt mellan Alliansen och Miljöpartiet. Det är väl glädjande om fler ser att jag har de möjligheterna, säger Centerledaren.

Miljöpartiet skulle gärna se att Lööf får nästa sonderingsuppdrag, om det blir aktuellt.

ANNONS

- Vi skulle gärna vilja diskutera politik med Centerpartiet, säger MP:s gruppledare Maria Ferm.

Vill ha mittenregering

MP säger dock nej till att moderatledaren Kristersson blir statsminister. Det var bland annat därför som M och KD stoppade Lööf som sonderingsperson å Alliansens vägnar. Dessutom har moderatledaren pekat på att en Alliansregering med stöd av MP inte räcker för en majoritet i riksdagen.

Liberalernas Jan Björklund tycker inte att MP-spåret är lönlöst.

- Jag tycker att det här spåret med Alliansen och MP bör utredas. För mig är det naturligt att Ulf Kristersson gör det, men om han inte vill så är det naturligt att Annie Lööf får göra det, säger Björklund.

Han hoppas att Moderaterna ändrar sig efter onsdagens statsministeromröstning.

- Om Ulf Kristerssons första alternativ faller så måste även Moderaterna ta in det.

ANNONS

Skulle Kristersson väljas av riksdagen, det vill säga få färre än 175 nejröster emot sig, ska han redan dagen efter lägga fram sin regeringsförklaring och presentera en lista över vilka ministrar som ska ingå i hans regering.

TT

Fakta: Vad händer nästa vecka?

12 november:

Talmannen lägger fram förslag i riksdagen om Ulf Kristersson (M) som statsminister. Då meddelas också vilka partier som ska ingå i regeringen.

14 november:

Riksdagen röstar om Ulf Kristersson som statsminister. För att bli vald måste han få färre än 175 röster emot sig.

15 november:

Om Kristersson blir vald till statsminister, kommer han att lägga fram sin regeringsförklaring i riksdagen och presentera sina ministrar. Därefter sker skifteskonselj på Slottet, då regeringsskiftet formellt sker.

Övergångsregeringen presenterar budgetpropositionen. Om Kristersson blir vald ställs debatten in och flyttas till den 12 december, då riksdagen ska besluta om budgetramarna.

Röstas Kristersson ned den 14 november hålls budgetdebatten som planerat.

Källa: Riksdagen

ANNONS