Minst 90 procent av de anställda inom kommunerna ska vara tillsvidareanställda, är ett av statsminister Stefan Löfvens (S) vallöften.
Minst 90 procent av de anställda inom kommunerna ska vara tillsvidareanställda, är ett av statsminister Stefan Löfvens (S) vallöften.

S lovar fasta jobb i välfärden

Minst 90 procent av de anställda inom kommunerna ska vara tillsvidareanställda – ett vallöfte från Socialdemokraterna. S lovar även fast jobb åt alla som avslutar vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet.

ANNONS
|

Sammanlagt vill Socialdemokraterna satsa 65 miljarder på välfärden och höjer därmed de tidigare satsade 35 miljarderna med 30 miljarder till. Den satsningen har dock presenterats tidigare. Några nya pengar lovades inte på söndagen.

- Vi går till val på att satsa 20 permanenta välfärdsmiljarder. Vi vill också satsa 10 miljarder på skola, omsorg och socialt eftersatta kommuner, sade statsminister Stefan Löfven (S) vid en presskonferens på Ängsgårdens äldreboende i Norrtälje.

ANNONS

Socialdemokraterna vill att minst 90 procent av de anställda inom landets kommuner ska vara tillsvidareanställda. Ett annat förslag är att alla som tar studenten från gymnasieprogrammen Barn och fritid eller Omvårdnadsprogrammet ska garanteras tillsvidareanställning efter avslutad utbildning.

Val om välfärden

I sitt sommartal i ett ösregnande Norrtälje upprepade Stefan Löfven sitt mantra att årets val är en folkomröstning om välfärden.

- Och min linje är denna: Jag vägrar att sänka skatten för några rika få – jag vill bygga ett starkare samhälle, och ett tryggare Sverige, för oss alla, sade Löfven.

Han upprepade också att Socialdemokraterna är den enda garanten för en regering där Sverigedemokraterna inte får makt.

- Jag kommer aldrig att göra mig beroende av SD. Jag kommer aldrig ge makt åt de som vill splittra landet.

- Det är inte bara för deras nazistiska och rasistiska historia långt in på 90-talet, som de nu gör allt för att bagatellisera. Det är för att deras gärning, från grundandet och framåt, går exakt emot min.

ANNONS

Ifrågasätter M

- Hur skulle jag någonsin kunna samarbeta med en sådan rörelse, sade Stefan Löfven.

Han ifrågasatte dock om Moderaterna har samma inställning.

- De har öppnat för att ge dem tunga poster som ordföranden i riksdagens utskott, och meddelat att de tänker söka regeringsmakten, oavsett hur få röster de får i valet. Frågan är väl inte om, utan när, samtalen kommer att börja.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson är i sin tur inte imponerad av Socialdemokraternas satsningar på välfärden.

Till TT säger hon att det är Löfvens sätt att försöka dölja regeringens misslyckande.

- Jag tycker det är tydligt att Löfven är desperat och försöker dölja sitt misslyckande med gamla satsningar. Jag uppfattade väldigt lite av det han sa i dag som nytt. Jag tror att svenska väljare ser igenom det. Man lovade väldigt många saker 2014 men har misslyckats trots högkonjunktur.

ANNONS
TT

Fakta: Fem punkter

Socialdemokraterna föreslår:

Minst 90 procent av de anställda inom landets kommuner ska vara tillsvidareanställda.

Garanterad tillsvidareanställning på heltid till alla som slutför vård- och omsorgsprogrammet som undersköterskor/barn- och fritidsprogrammet som barnskötare.

Fler utbildningsplatser för undersköterskor och fler platser för vidareutbildning på yrkeshögskolan.

Avskaffa minutscheman i hemtjänsten.

Nästa mandatperiod ska investeringarna i välfärden öka med minst 65 miljarder jämfört med 2014.

ANNONS