Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Socialdemokraterna vill ge kommuner rätt att säga nej till privata aktörer i äldreomsorgen. Arkivbild.

S: Ge kommuner veto i hemtjänsten

Socialdemokraterna vill ge kommuner rätt att lägga in sitt veto mot nya, privata aktörer inom hemtjänsten. Partiet går också till val på nya krav för att företag ska få tillstånd att bedriva äldreomsorg. Men partiet får mothugg.

I juni röstades de rödgrönas förslag till vinstbegränsningar i välfärden ned i riksdagen. Nu presenterar Socialdemokraterna hur de vill gå vidare med vinstfrågan inom äldreomsorgen.

Ett vallöfte är att kommuner ska ha rätt att säga nej till nya hemtjänstföretag vid överetablering.

- Kommunerna ska ha rätt att säga att nu räcker det. Det är helt enkelt till för att försäkra sig om att det finns en kvalitet och att klara av samordningen om det blir många aktörer, säger äldreminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Nya krav

S vill också att det ska bli mer lika arbetsvillkor för personalen i offentligt och privat drivna omsorgsföretag. Privata aktörer ska leva upp till vissa villkor, annars ska de inte ges tillstånd av Inspektionen för vård och omsorg (IVO), anser S.

- Den arbetsgivare inom offentligt finansierad äldreomsorg som inte kan erbjuda sina anställda kollektivavtalsenliga villkor, heltider och tillsvidareanställningar har inte i välfärden att göra, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Centerpartiets Anders W Jonsson anser att S borde inrikta sig på att skärpa kvalitetskraven i stället, både i privat och offentligt driven verksamhet.

- Det finns dåliga privata arbetsgivare, men det finns också många dåliga kommunala. Då måste man göra något åt helheten, säger han.

Makt hos de äldre

Han motsätter sig också att kommunerna ska få vetorätt.

- Makten ska inte ligga hos kommunerna, makten ska ligga hos de äldre. För oss är det de äldre som ska bestämma om det finns tillräckligt många utförare. Var man än bor i Sverige ska man ha rätt att välja vem som ska ge mig hemtjänst, säger Anders W Jonsson.