Statsminister Stefan Löfven (S) noterar fortsatt sjunkande stöd för sitt parti. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) noterar fortsatt sjunkande stöd för sitt parti. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

S får lägsta stödet hittills i en DN/Ipsos

Opinionsstödet för S och SD är nu så jämnt att det inte går att statistiskt säkert säga vilket parti som är störst. I senaste DN/Ipsos väljarbarometer får SD 24 procent medan S sjunker till 23 procent. Den förändringen är dock inte statistiskt säkerställd.

ANNONS

Samtidigt ökar det samlade stödet för M, KD och SD, så att skillnaden gentemot regeringen och samarbetspartierna C och L är åtta procentenheter. Vänsterpartiet ökar dock något till elva procent, vilket gör att M, KD och SD inte skulle få någon egen riksdagsmajoritet om siffrorna vore valresultat.

Socialdemokraterna tappar 1,5 procentenheter sedan december och hamnar på 23 procent, den lägsta siffran i väljarbarometerns 40-åriga historia. Det är en sämre siffra än när Håkan Juholt tvingades avgå som S-ledare.

Den senaste nedgången är inte statistiskt säkerställd men följer en trend S haft i senaste mätningarna. Sverigedemokraterna ligger stilla på 24 procent, sju procentenheter högre än Moderaterna, som går från 16 till 17 procent.

ANNONS

Liberalerna och Miljöpartiet hamnar båda på riksdagsspärren med fyra procent, medan Centerpartiet och Kristdemokraterna går upp svagt till nio respektive sju procent.

DN/ Ipsos mätning bygger på 1 528 intervjuer via telefoni, sms samt en slumpmässigt rekryterad webbpanel under perioden 14–27 januari.

ANNONS