Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.

S backar stort – SD ökar i mätning

Socialdemokraterna backar stort medan Sverigedemokraterna ökar rejält i en opinionsundersökning från Sifo.

S landar på 25,2 procent av väljarstödet i mätningen, den lägsta siffran hittills i en undersökning som Sifo gjort för SvD/GP:s räkning. SD får 18,7 procent som är den näst högsta noteringen i motsvarande mätning.

Det är framförallt kvinnliga väljare som går från S till SD, enligt mätningen, som publiceras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.

Både tappet för S – drygt 3 procentenheter – samt ökningen på 3,9 procentenheter för SD är statistiskt säkerställda.

- Många av de väljare som gått från S till SD är inte tillgängliga längre. Få nämner Socialdemokraterna ens som andrahandsalternativ. De har i stället i hög utsträckning attityder som överensstämmer med övriga SD-väljare, säger Jens Rydgren, professor i sociologi vid Stockholms universitet, till SvD.

Lena Rådström-Baastad, partisekretare för S, säger att det är ett tufft opinionsläge för partiet, men att man vill avvakta och se om andra mätningar bekräftar läget.

- Samtidigt kan vi konstatera att vi har under de här senaste veckorna varit ute, knackat dörr och fört samtal med väldigt många människor runt om i hela landet. Socialdemokraterna är en oerhört stark folkrörelse så vad vi tillsammans kan åstadkomma känner jag mig väldigt förhoppningsfull om. Hårt arbete och en bra politik tror jag kommer att visa det. Det är en mätning som räknas, och det är den 9 september, säger hon till TT.

Det S behöver göra framöver är att föra en diskussion om hur man bygger det starka samhället, anser Rådström-Baastad.

Också Centerpartiet går ner markant: från 9,7 till 8,1 procent i majmätningen.