Sörjan på Västkusten fortfarande ett mysterium

Kustbevakningen har nu fått besked från analysen av de prover som tagits på det oljeliknande ämnet som dykt upp längs Västkustens stränder.
– Vi har inte hittat några indikationer på att detta skulle vara farligt för människor eller djur, säger Johnny Åberg, presskommunikatör på Kustbevakningen.

ANNONS

Det var i måndags som Kustbevakningen larmades om en mystisk sörja som dök upp på flera ställen längst västkusten. Prover på sörjan skickades på analys och har nu kommit tillbaka.

– Vi vet inte vad det är men i och med att det inte är något som tyder på att det skulle vara farligt så kommer Kustbevakningen inte att vida ta några fler åtgärder, säger Johnny Åberg.

Vad analysen säger är att det med största sannolikhet inte är någon olja.

LÄS MER: Mystisk sörja på västkusten

Olika teorier

Enligt Kustbevakningen har flera olika teorier presenterats både från privatpersoner och forskare.

ANNONS

– Det pratades till en början på att det kanske skulle kunna vara någon typ av algblomning, säger Åberg.

Resultatet från analysen kunde dock inte fastställa någon algblomning. I stället spekuleras det vidare kring om det skulle kunna vara någon typ av sot.

– Så där står vi nu tyvärr, vi vet inte helt enkelt, säger Johnny Åberg.

Har ni sett något liknande tidigare?

– Nej, vi har inte det här men vi är ju en lite grupp. Andra personer har hört av sig till oss och menat på att detta skulle vara relativt vanligt och att de har sett detta i naturen flera gånger, säger Johnny Åberg,

Kan vara kol

En person som varit i kontakt med Kustbevakningen har forskat kring luftföroreningar sedan 1970-talet och säger till Kustbevakningen att det i själva verket är sot- och kolpartiklar från olje- och koleldning.

Väderleken skulle i så fall göra att små vattenpartiklar fångar upp sotet på utsidan av vattendroppen och när droppen når vattenytan så samlas dropparna och sotet på ytan, vilket skapar fenomenet. Anledningen till att de lägger sig på vattenytan är att partiklarna är något "feta" och inte blir upplösta i vattnet.

– Det feta i sörjan, vad vi kan se, är att det med största sannolikhet inte är någon olja. Och då alltså möjligtvis skulle kunna vara sot. Men det var inget vi kunde dra några slutsatser kring av analysen, säger Åberg.

ANNONS

"Vi vet inte säkert"

Förklaringen enligt forskaren är att fenomenet uppstår mellan vinter och vår när fuktig luft tar upp partiklarna och sedan sjunker och lägger sig på isen. När isen smälter samlas detta och koncentreras till strandkanten eller andra områden där vattnet är stilla.

– En annan teori som presenterats är att detta skulle vara något som finns naturligt i vattnet och bara flutit upp till ytan. Men vi vet inte säkert, säger Johnny Åberg.

Nu avslutas ärendet för Kustbevakningens del.

– Alla vill veta vad det är men vi har inga fler svar tyvärr. I och med att det inte är något miljöfarligt så avslutar vi ärendet för Kustbevakningen del och experter och forskare får ta vid i stället, säger Johnny Åberg.

ANNONS