Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varje sökinsats efter en försvunnen person måste anpassas efter det specifika fallet. Arkivbild.

Sökinsats anpassas för varje fall

När en person är försvunnen och en sökinsats ska inledas är tiden från försvinnandet avgörande. Men alla fall bedöms på olika sätt.

Polisen får in många anmälningar om personer som är försvunna. Om man väljer att dra i gång en söksats eller inte beror på många olika saker. Alla försvinnanden är inte kopplade till brott.

- Det är alltid en bedömning. Vi måste titta på den bakgrundsinformation vi har, vi måste ta reda på vem personen är, vad som kan ha hänt och vad personen brukar göra. Men när det gäller barn och äldre så är det mer brådskande, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Föreningen Missing People, som publicerar efterlysningar och organiserar skallgångar för att hitta försvunna personer, deltar ofta i sökinsatser. Hur en sådan sökinsats konkret går till beror mycket på det specifika fallet.

- Det handlar mycket om väder och vind, och mörker kontra dagsljus. Tiden är såklart en viktig kritisk faktor, hur länge personen har varit borta, säger Magnus Idebro.

Olika typer av sökinsatser

Beroende på vem det är man letar efter måste sökinsatsen anpassas.

- En metod som finns är att söka vid så kallade ledstänger, som stigar i skogen och längs vägar. Är det en äldre person som är borta så är det oftast genom ledstänger man hittar dem, säger Magnus Idebro.

När det gäller barn är det lite annorlunda.

- Då kan det ju vara så att barnet håller sig undan för att man är rädd eller kanske inte vågar komma fram.

Strukturerat arbete

Ska det dras i gång en skallgångskedja utgår man från den senast sedda positionen, där personen bevisligen har varit.

- Det kan se ostrukturerat ut, men det är väldigt strukturerat. Vi har sektorer som vi låter alla människor gå i och allt finns dokumenterat på karta, säger Magnus Idebro.

- Man får börja inifrån och röra sig utåt. Till slut har man kanske täckt nästan en hel stad som vi börjar göra i Falkenberg. Hittar man inte personen får man ställa sig frågan om man missat något eller om personen kan ha lämnat staden.