Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Så vattnar du din trädgård för att slippa mördarsniglar

Med sommarens intåg följer också en del oinbjudna gäster med, som snigeln alla med trädgård fruktar och avskyr. Men med några enkla medel kan du göra livet surt för de små marodörerna. – Undvik att använda vattenspridare, Ted von Proschwitz, biolog vid Göteborgs naturhistoriska museum.

Efter en relativt torr vår ser prognosen för den ökända trädgårdspesten dålig ut. Dålig för sniglarna alltså, men desto bättre för landets trädgårdsentusiaster. Mördarsnigeln trivs som allra bäst när det är fuktigt. 

– Är det för torrt så får de det tufft, säger Ted von Proschwitz, biolog vid Göteborgs naturhistoriska museum. Då blir det en ökad dödlighet.

Den fortsatta överlevnaden för sniglarna kommer också bero på hur mycket det kommer regna under sommaren. Framåt högsommaren kommer sniglarna börja lägga ägg och förutsättningen för att de ska överleva är just att det ska vara fuktigt. Men om sommaren blir torr så kommer det bli nödvändigt att vattna trädgårdarna, och då ska man tänka på när och var man vattnar.

– Det är väldigt viktigt att tänka på, säger Ted von Proschwitz. Vattna aldrig på kvällen, eftersom det är på natten de är aktiva, gör skada och lägger ägg. Om du måste vattna, så gör det på morgonen och begränsa vattnandet till där det verkligen behövs. Undvik vattenspridare.

Expertens bästa tips

Skulle det trots allt bli en fuktig sommar så finns det trots att metoder för att hålla snigelpopulationen under kontroll. Metoderna är många, men Ted von Proschwitz delar sina bästa tips:

– Skaffa en överblick! Det bästa sättet att göra det på är att gå ut i trädgården med en ficklampa när det blivit mörkt och titta. Var är de aktiva? Vad gör de där? Var kommer de ifrån? 

Efter att ha fått koll på situationen kan man sedan vidta riktade åtgärder för att göra det så otrivsamt för sniglarna som möjligt. Men helst bör de avlivas genom att att hugga huvudet av dem, antingen med en vass spade eller en sekatör.