Nu när det är varmt gäller det att dricka mycket vatten annars riskerar kroppen att drabbas av uttorkning. Arkivbild.
Nu när det är varmt gäller det att dricka mycket vatten annars riskerar kroppen att drabbas av uttorkning. Arkivbild.

Så undviker du uttorkning i värmen

Nu när det är varmt gäller det att dricka mer vatten, annars kan kroppen drabbas av uttorkning. De som är mitt uppe i fastemånaden ramadan behöver få i sig mycket vätska på kvällen och helst undvika salt och söt mat.

ANNONS
|

Den rekordtidiga värmen i landet gör att många söker sig ut för att njuta av solen och det fina vädret. Men många är ovana vid de höga temperaturerna.

För att minska risken för uttorkning eller i värsta fall värmeslag behöver man dricka mycket vätska och vara uppmärksam på om man kissar mindre än vanligt. Huvudvärk, muntorrhet, yrsel och trötthet är andra typiska tecken på att kroppen börjar bli uttorkad. Små barn upp till 3–4 års ålder är extra känsliga och blir ofta trötta och hängiga av värmen.

Svårt att fasta

En annan utsatt grupp är muslimer som just nu är mitt uppe i fastemånaden ramadan, som pågår fram till mitten av juni. Då får man varken äta eller dricka någonting under dagen, vilket innebär från solens uppgång till dess nedgång för vissa.

ANNONS

- Det är viktigt att ta det lugnt och inte röra sig för mycket eller träna under dagen för då kan man bli uttorkad, säger Mohamed Abdgawad, läkare på medicinkliniken på sjukhuset i Karlshamn, som själv fastar 16 timmar om dagen.

Undvik salt

Hans råd är att när fastan bryts på kvällen ska man fylla på kroppens vätskeförråd genom att dricka vatten, men inte för mycket på en gång utan lite grand varje timme. Man bör också undvika att äta söta eller salta saker för det ökar törsten. Om värmen blir för svår rekommenderar han att avbryta fastan för dagen.

- Då kan man i stället ge lite mat eller pengar till en fattig. Det är det som är meningen med fastan – att man känner av hur de fattiga och de hungriga har det, säger Abdgawad.

TT

ANNONS

Fakta: Uttorkning av värme

Huvudvärk, muntorrhet, yrsel och trötthet är symptom på uttorkning.

För att minska risken bör man dricka mer när det är varmt och vara uppmärksam på om man kissar mindre än vanligt, eftersom det är ett tecken på vätskebrist.

Barn yngre än ett år är extra känsliga för vätskebrist och uttorkning. Det gäller särskilt de som är yngre än sex månader eller som är för tidigt födda. Även barn som är upp till tre-fyra år är känsligare än äldre barn och vuxna.

Ett barn som väger tio kilo behöver ungefär en liter vätska per dygn, medan ett barn som väger 20 kilo kan behöva 1,5 liter och ett barn runt 40 kilo närmare 2 liter vatten per dygn.

(Källa: 1177 Vårdguiden)

ANNONS