Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Även om det finns ett begränsat antal begravningsmetoder i Sverige, kan man på olika sätt göra avskedet mer miljövänligt. Arkivbild. Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT
Även om det finns ett begränsat antal begravningsmetoder i Sverige, kan man på olika sätt göra avskedet mer miljövänligt. Arkivbild. Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT

Så blir begravningen mer miljövänlig

I Sverige finns två alternativ för begravning – kremering eller jordbegravning. Men det finns sätt att göra avskedet mer miljövänligt, oavsett metod. Det här kan du tänka på.

Metoden

Varken jordbegravning eller kremering behöver i sig vara någon större miljöbov om man gör medvetna val – och är beredd att betala extra. Däremot innebär kremering mer utsläpp vid själva krematoriet och oftast även längre transporter.

Kistan

I dag finns det mer miljövänliga kistor, där materialet i olika mån är biologiskt nedbrytbart. Kistor av rent trä är nedbrytningsbara vid traditionell jordbegravning och står för lägre kväveutsläpp vid kremering. En miljövänlig kista kostar dock betydligt mer än de billigaste varianterna som ofta består av spån. Priserna kan ligga på upp emot 13 000 kronor för en miljövänlig kista jämfört maximalt 8 000 kronor för en standardkista hos en vanlig begravningsbyrå.

Urnor och gravstenar

En urna eller gravsten är inte menad att förmultna, men däremot kan valet av en urna som tillverkats på ett miljövänligt sätt bidra till ett grönare avsked. När det gäller gravstenen är det främst utsläpp i samband med transporten man bör ha i åtanke – och därmed välja sten som brutits så nära som möjligt.

Tyger

Svepningen av kroppen kan vara i tyg av ekologisk bomull, eller i miljömärkta kläder. Församlingar erbjuder ofta även utlåning av bårtäcken, så man kan spara på miljön genom att inte införskaffa ett nytt.

Bjudningen

Valet av mat, blommor och materialet på inbjudnings- och tackkort spelar roll. Att välja miljömässigt försvarbara alternativ, så som ekologisk eller vegetarisk mat, är något som de flesta begravningsbyråer och Svenska kyrkan rekommenderar för en miljövänligare begravning.

Hilda Djupenström/TT